Berat kandilinde yapılacak ibadetler okunacak dualar nelerdir

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Lasey tarafından 10 Mayıs 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Allah Azze ve celle, rivayete göre Kur’an’ın Levh-i Mahfuz’dan dünyaya indirildiği Berat Gecesi için Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor; “Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir” (Duhan, 44/1-4) Böyle bir geceyi ganimet bilip dua, zikir ve ibadete yönelerek amel defterini zenginleştirmek, Cenab-ı Allah’ın kulları için bulunmaz bir fırsattır.

    Berat gecesi yapılması tavsiye edilen ibadetler:

    1- Gündüzünde oruç tutmak

    Resul-i Ekrem Efendimizin, ramazan dışında en çok oruç tuttuğu ay, şaban ayı idi.

    Aişe (r. anha) şöyle dedi:

    Allah Resulü hiç bir ayda, şaban ayında tuttuğu oruçtan daha fazla oruç tutmazdı. Şaban ayının tamamını oruçlu geçirirdi.

    Başka bir rivayette (Müslim, Sıyam 176; İbni Mace, Sıyam 30), “Pek az bir kısmı hariç, şaban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi” denilmektedir. (Buharî, Savm 52; Müslim, Sıyam 177. Ayrıca bk. İbni Mace, Sıyam 30)

    Berat Kandili Duası


    3 Yasin ve dua

    “Şa’ban-ı şerîfin on beşinci, Berat gecesi akşam namazından sonra üç kere Yasin süresi ve her birinin sonunda bu Berat duası okunacaktır. Birinci Yasin-i Şerîften sonra bu dua okunurken Cenab-ı Allah’ın said kullarından olmak niyyetiyle okunacaktır. İkinci defa okunurken hayırlı ömür uzunluğu niyyetiyle okunacaktır. Üçüncü defa okunurken kaza ve belalardan emin olup hayırlı rızık için okunacaktır.”


    Berat Kandili Gecesi Okunacak Dua.

    Anlamı:

    “Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

    Allah’ım, ey ihsân ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celâl ve İkrâm Sahibi, ey lutfu ve ihsânı bol olan, Sen’den başka ilâh yok, sen kendisine ilticâ edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara emân veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zât’sın.

    Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da şakî/kötü veya mahrûm veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Allah’ım fazl u ihsânınla kötülüğümü, mahrûmiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da saîd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvaffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasûl’ünün lisânı üzere indirilen Kitâb’ında bir söz buyurdun ve Sen’in sözün haktır:

    «Allah dilediğini siler, (dilediğini de) sâbit bırakır. Ümmü’l-Kitâb (Ana Kitâb) O’nun yanındadır.»(er-Ra’d, 39)

    İlâhî! En büyük tecellin ile «Her hikmetli işe kendisinde hükmedilen»(ed-Duhân, 4) ve kesin karar verilen mübarek Şa’bân’ın yarısı gecesinde, bizden bildiğimiz, bilmediğimiz ve Sen’in bildiğin bütün belâları uzaklaştır. Şüphesiz Sen en yüce ve en keremlisin. Allah, Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eylesin!” (Bkz. Ali el-Müttakî, no: 5090)

    Kaza namazı ve nafile namaz kılmak

    En mühim hususlardan biri, namazdır. Allah dostları bu gecede namaz kılmanın önemine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

    Berat Gecesi Namazı:


    “Berat gecesinde yatsıdan sonra iki rekatta bir selam vermek üzere 100 rekat namaz kılınır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra on defa İhlas-ı şerif okunur. On defa İhlas-ı şerîf okumaya kudreti olmayan beş ya da üç kere okur. Bu namaz tamam olduktan sonra okuyabildiği kadar salavat-ı şerife ve huzur-ı kalble tövbe ve istiğfar edip Allah Azze ve celle'den dünyevi ve uhrevi hacetlerini taleb ve niyaz edecektir.”

    Kuran-ı kerim okumak

    Kur'an-ı Kerim'in nüzulüyle ilgili mübarek iki gece vardır, Beraat gecesi ve Kadir gecesi. Beraat gecesi, ilm-i ilahiden topluca zahir olup meleklere yazdırıldığı gecedir. Kadir gecesi, fiilen indirildiği gecedir. Yani Kurʼan-ı Kerimʼin dünya semasına icmalen nüzûlü/inişi Beraat gecesinde, tafsilen nüzulü de Kadir gecesindedir.

    Allah dostları mübarek gecelerde çokça Kur’an-ı Kerim okunmasını tavsiye buyurmuşlardır.

    İbni Mes’ûd (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre, Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:

    “Kim Kur’an-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lam mîm bir harftir demiyorum; bilakis elif bir harftir, lam bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezailü’l-Kur’an 16)

    İbni Abbas radıyallahu anhüma’dan rivayet edildiğine göre, Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:

    “Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizî, Fazailü’l-Kur’an 18)

    Tevbe istiğfar etmek

    Allah Azze ve celle şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (bk. Müslim, Îman, 279)

    Resul-i Ekrem Efendimiz: “Ben, günde yüz kere istiğfar ederim…” (Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır.

    Salavat getirmek

    Resul-i Ekrem Efendimize salavat getirmeyi Allah Teala emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği bildirilmiştir.

    Ayet-i kerîmede buyrulur:

    “Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e çokça salat ederler. Ey müminler! Siz de O’na salevat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin!” (el-Ahzab, 56)


    Hamd etmek ve şükür halinde bulunmak

    Bu mübarek gecelerde Allah Azze ve celle'ye çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız.

    Ayet-i kerîmede “Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!…” (Furkan sûresi, 58) buyrulmaktadır.

    Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır:

    “Meşrû işlere Allah’a hamd ile başlanmazsa hayır ve bereketi kesilir.” (İbn-i Mace, Nikah, 19; Ebû Davud, Edeb, 18)

    “Şükür, îmanın yarısıdır…” (Süyûtî, el-Camiu’s-Sağîr, I, 107)

    “Allah’a hamdetmek şükrün başıdır. Allah’a hamdetmeyen bir kul O’na şükür etmemiştir.” (Suyûtî, el-Camiu’s-Sağir, no: 3835)

    Allah Azze ve celle'yi çokca zikretmek

    Mübarek gecelerde Rabbimizi zikretmeye daha çok önem verilmelidir.

    Ayet-i kerimede buyrulur: “Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, yüksek olmayan bir sesle, sabah-akşam Rabbini an. Gafillerden olma!” (el- A’raf, 205)

    “Rabbinin ismini zikret ve bütün varlığınla O’na yönel.” (el-Müzzemmil, 8)

    “…Allah’ı zikretmek, elbette en büyük (ibadet)’tir…” (el-Ankebût, 45)