Berat Kandili Nedir? İşte Berat Kandili Önemi ve Anlamı

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Lasey tarafından 9 Mayıs 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    Berat Gecesi "Mağfiret" Gecesidir

    Şaban ayının 15. gecesi Berat kandilidir. Bu geceye bereketli ve feyzi bol bir gece olması sebebiyle "mübarek gece"; günahların affı ve temize çıkarılma sebebiyle "kurtuluş gecesi" ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de "rahmet gecesi" gibi adlar verilmiştir.

    Allah Azze ve celle kullarının berat gecesi sebebiyle günahlarından arınmış ve tertemiz olarak, ellerine beratlarını alıp, ramazan ayına girmesini istemektedir. Rahmeti gazabını geçen Rabbimiz hayır ve bereketini, af ve mağfiretini yağmur gibi üzerimize yağdırdığı bu mübarek geceyi fırsat bilip bu geceyi tevbe, dua ve niyaz ile geçirmeli; bu ilahi ziyafetten faydalanmak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.


    Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin büyük mükafatı vardır. Hz. Aişe radıyallahu anha validemiz şöyle anlatır:

    Resul-i Ekrem (s.a.v) bir gece kalktı, namaz kıldı. Namazda secdeyi o kadar uzattı ki vefat etti sandım ve elimle ayağına hafifçe dokundum kımıldayınca, sevindim yerime döndüm. O uzun secdesinde şöyle dua ediyordu:

    “Allahım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyor, senden yine sana sığınıyorum. Şanın yücedir. Sana yaptığım övgüyü, senin kendi zatına yaptığın övgüye denk bulmuyorum. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim.”

    Berat Gecesi’nin fazileti hakkında Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.)’den nakledilen şu mübarek hadisler önemlidir: “Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Azze ve celle o andan fecir oluncaya kadar ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim.’ buyurur.”
    “Şaban ayının yarısı gecesi olduğu zaman, AllahAzze ve celle kullarının durumuna bakar; müminleri affeder; kafirlere ise mühlet verir. Kin ve haset sahibi olanları bu sıfatları terk edinceye kadar kendi hallerinde bırakır.”


    Görüldüğü gibi, Berat Gecesinin kendine has özellikleri vardır. Öyle ise, hem bu geceyi hem de bütün üç ayları fırsat bilerek kendi özümüze dönmeliyiz, ümitlerimizi tazelememiz gerekir.

    Üç aylara ayrı bir ruh ve mana içinde giren Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) özellikle Şaban ayına özel bir özen gösterir, başka zamanlarda görülmemiş bir derecede ibadete ve ahiret işlerine yönelirdi. Bu ayın çoğu günlerini oruçlu geçirirken, geceleri de diğer gecelerden çok farklı bir şekilde ihya ederdi.