Bel Fıtığı Olmadan Önlem Alın!

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Abdullah tarafından 25 Haziran 2012 başlatılmıştır.

  1. Abdullah

    Abdullah Süper Moderatör Süper Moderatör Admin Kayıtlı Üye

    Bel Fıtığı Olmadan Önlem Alın!
    Bel fıtığı için alınacak önlemler nelerdir



    Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu ile bel fıtığının belirtileri ve tedavi yöntemleri üzerine konuştuk.

    BEL FITIĞI NEDİR?

    Çağımızda en çok görülen hastalıklardan biri olan bel fıtığı, insanların kas yapılarının iyi olmaması, aşırı stres altında olmaları ve kemik yapısındaki problemler nedeniyle ortaya çıkar. Hastalık çok büyük travmaların olmasına gerek duymadan, kişinin elini yüzünü yıkaması ya da hapşırması gibi çok küçük travmalarla da oluşabilir.

    BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Bel ağrısı, bacağa vuran ağrılar ya da duyu kusurları şeklinde belirtilerle ortaya çıkabilir. İki omur arasındaki "disk" denilen, jelatin, jöle kıvamındaki materyaller; kişiye ve kaldırdığı yüke göre, 500-600 kiloya kadar ağırlıkları kaldırabilir. Disklerdeki hasarlarda dikkatli olmak gerekir.

    Hasta sadece bel ağrısıyla da doktora başvurabilir. Belde uyuşma ve ağrı en büyük belirtileridir. Diskin yeri ve baskı yaptığı sinir önemlidir. Bugün bel fıtığına tam teşhis konulmadığı takdirde, onunla karıştırılabilen 59 tane hastalık var. Ağrıya bakarak, olayın gelişimine bakarak "bel fıtığıdır" denmemelidir. Amerika'da 100 kişinin bel ağrısı şikayetiyle doktora gidip 21 tanesine bel fıtığı teşhisi konulurken, Türkiye'de bu sayı yüzde 84'tür.

    BELLİ BİR YAŞIN HASTALIĞI MIDIR?

    Bel fıtığı hastalığında yaş hakkında bir genelleme yapamayız. 13 yaşından 85 yaşına kadar her yaştaki kişi bel fıtığı hastası olabilir. Erkek ya da kadınlarda eşit oranda görülür.

    BEL FITIĞINI NELER TETİKLER?

    Travmalar, yanlış spor yapmalar, ters hareketler gibi diske baskıyı artıran her türlü durum bel fıtığını ortaya çıkarır.

    HASTALIK TEKRARLAYABİLİR Mİ?

    Hasta ameliyat olsa bile hastalık tekrarlayabilir. Yalnız çok ciddi bir tedavi yapıldıktan sonra hasta dikkatli ve bilinçli olursa tekrar etmez. Zaten bu süreç içinde vücut o bölgeyi kendisi tedavi edebilme özelliğine sahiptir.

    DİĞER HASTALIKLARDAN NASIL AYIRT EDİLİR?

    Bel fıtığı bacaklarda güç kaybına sebep olur. Bu da biz hekimlerin en korktuğu durumlardan biridir. "Nörolojik kayıplar" denen bu durum bel fıtığını diğer rahatsızlıklardan ayıran en önemli özelliktir.

    AMELİYAT ŞART MI?

    Amerika'da son yıllarda bel fıtığı ameliyatları yasaklanmıştır. Ancak heyet toplanarak hastanın ameliyatına karar verebilir.

    Ameliyat kararı doktorun titizlikle incelemesinden sonra verilmelidir. Ancak ilaç ve diğer tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı durumlarda ameliyat önerilir. Hasta bize danıştığında ilk olarak şikayetlerini dinleriz. Ağrının kökünü bulmaya çalışırız. Hastanın çektiği ağrı, kas veya bağ dokusuna bağlı bir ağrı da olabilir. Daha sonra nörolojik muayene yapılır. Ameliyat kararının verilmesine en önemli etken, nörolojik muayene sonucudur.

    Hastada kuvvet veya his kaybı, refleks kaybı, yürüme zorluğu, idrar fonksiyon zorluğu, cinsel fonksiyon bozukluğu ve hayat kalitesi ağrı nedeniyle kötüleşmişse ameliyatı tavsiye ederiz.
    Eskiden bel, çok geniş açılarak ameliyat yapılırken, günümüzde çok küçük mikro cerrahi ya da endoskopik yöntemlerle fıtık çıkarılabilmektedir.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 5 Ekim 2018