Soru Bayram Namazı Kaç Rekat Ve Nasıl Kılınır

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Adile tarafından 24 Ekim 2013 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Bayram namazı iki rekattır. Cemaat ile kılınır. Bayram namazlarında ezan okumak ve ikamet getirmek yoktur.
    Bayram hutbesi sünnettir ayrıca namazın ardında okunur. Cuma hutbesi ise farzdır namazdan evvel okunur.
    Diğer namazlardan değişik olarak bayram namazlarının birinci rekatında 3, ikinci rekatında da 3 defa olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Bunlara [Zevaid tekbirleri] denir.

Ramazan Bayramı Namazı Kılınışı :

Birinci rekat:
    1- Cemaat intizamlı sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramının namazını kılmaya, uydum imama " niyet edilir.
    2- İmam (Allahü Ekber) deyip ellerini yukarıya kaldırınca, cemaat de imamın peşinden (Allahü Ekber) diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.

3- Hem imam, hem de cemaat gizlice Sübhaneke'yi okur. Bunun ardından üç defa tekbir alınır.

Tekbirlerin alınışı şu şekildedir:
    Birinci Tekbir: İmam yüksek ses ile, cemaatda onun peşinden gizli (Allahü Ekber) diyerek iftitah tekbirinde olduğu gibi ellerini yukarıya kaldırıp ardından aşağıya salıverirler. Burada da kısa bir süre durulur.
    İkinci Tekbir: İkinci defa (Allahü Ekber) denilerek eller yukarıya kadırılıp tekrar aşağıya salıverilir ve burada da birincide olduğu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Ardından tekrar [Allahü Ekber] deyerek eller yukarıya doğru kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.
    4- Bundan sonra imam, gizli [Euzü-Besmele] ve açıktan fatiha suresi, bir sure okur. (Cemaat bir şey okumaz, imamı dinlerler.)

5- Rüku ve secdeler yapılarak ayağa [İkinci rekata] kalkılır ve eller bağlanır.

İkinci Rek'at:
    6- İmam gizli Besmele, açıktanda fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek ses ile, cemaat da içinden [birinci rekatta olduğu gibi] 3 defa daha tekbir alır, 3. tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır ardındanda secdeler yapılarak oturulur.

7- Oturuşta, imam ve cemaat, [Ettehîyyatü, Allahumme sallî, Allahumme barîk ve Rabbena atîna.] dualarını okuyarak önce sağa, ardından sola selam verip namazı bitirirler. Namazın ardından hutbe okunur.

Kurban Bayramı Namazı:
    1- [Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramının namazını kılmaya, uydum imama] niyet edilir.

2- İmam [Allahü Ekber] diyerek iftitah tekbirini alınca sonra cemaat da [Allahu Ekber] deyerek ellerini yukarıya kaldırıp ardından göbeği altına bağlar.
    Niyetin ardından aynen Ramazan bayramı namazı gibi kılınır. Namaz bittikten sonra hutbe okunur.