Bayram gününün önemi nedir?

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Adile tarafından 29 Mayıs 2014 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Bayram gününün önemi

    Hadis-i şeriflerden Allah Azze ve celle katında bayram gecesi ve gününün kıymetinin yüksek olduğu anlaşılmaktadır.

    “Cenab-ı Allah, Ramazan ve Kurban bayramı günlerinde yeryüzünde rahmetiyle tecelli eder. Öyle ise namaz ve ziyaret için evlerden dışarıya çıkın ki, rahmet size dokunsun." (İbn-i Asakir)

    Peki bayramın değerini idrak ve feyzinden istifade edebilmek için neler tavsiye edilmiştir?

    Bayram gecesi ibadet edin
    Fahri Kainat Efendimiz (s.a.v) bayramdan bir gün önceki geceyi ibadetle geçirenin kalbinin ölmeyeceğini buyurmuşlardır.

    “Kim Ramazan ve Kurban Bayramı gecelerini sadece Cenab-ı Allah’tan sevap almayı umarak ibadet ve taatle geçirirse, kalplerin öleceği gün onun kalbi ölmez.” (İbn-i Mace)

    Bayram sabahı Allah’tan dilediğinizi isteyin
    Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) oruç ve ibadetlerle temizlenmiş kulların bayram namazında Allah'tan dilediklerini istemelerini bildirmiştir.

    “Bayram sabahı Müslümanlar, namaz için camilerde toplanınca, Cenab-ı Allah, meleklere, “İşini yapıp ikmal edenin karşılığı nedir?” diye sorar. Melekler de, “Ücretini almaktır” derler. Cenab-ı Allah da, “Siz şahit olun ki, ramazandaki oruçların ve namazların karşılığı olarak kullarıma kendi rızamı ve mağfiretimi verdim. Ey kullarım, bugün benden isteyin, izzet ve celalim hakkı için istediklerinizi veririm” buyurur” (Beyhaki)

    Bayram günü sevinçli olun
    Bayram günü müminlerin Cenab-ı Allah’a olan itaatlerine bir mükafat günüdür. Cenab-ı Allah’a itaat edenlerin günahları affolunmuş ve onlara bayram hediye edilmiştir. Demek ki bayram Cenab-ı Allah'a itaat edenler içindir. Tuttuğu oruç ve yaptığı ibadetlerle Allah'ın rızasını kazanmış, günahları dökülmüş olan kimse Allah’ın hediyesi olan bayram günü sevinç ve sürur içindedir.

    “Ramazan Bayramı günü olunca melekler, yollara durup:

    "Ey Müslümanlar Topluluğu! Cömert olan Rabbinize koşunuz, o iyilik eder ve bol ihsanda bulunur. Siz gece ibadet etmekle emredildiniz, yaptınız, gündüz oruç tutulmakla emredildiniz, tutunuz ve Rabbinize itaat ettiniz, mükafatınızı alınız" diye seslenirler. Onlar namazı kılınca bir münadi şöyle seslenir:
    "İyi dinleyiniz, Rabbiniz sizi bağışladı. Evlerinize, doğru yolu bulmuş olarak dönünüz. Bayram günü mükafat günüdür. Bugün gökte “mükafat günü” olarak isimlendirilir." (Taberani)

    Bayram günü dışarı çıkın
    Fahri Kainat Efendimiz (s.a.v) Allah’ın Bayram günü yeryüzüne rahmetiyle tecelli edeceğini bildirmiştir.
    “Allah, Ramazan ve Kurban bayramı günlerinde yeryüzünde rahmetiyle tecelli eder. Öyle ise namaz ve ziyaret için evlerden dışarıya çıkın ki, rahmet size dokunsun." (İbn-i Asakir)