Banyo ve tuvalet adabı

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Adile tarafından 23 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Peygamberimizin sünnetine göre banyo ve tuvalet adabı

    Sünnete göre tualet ve banyo adabı
    İbn Abbas (r.a)'dan rivayet edildiğine göre: Raslullah (s.a.v) iki kabre uğradı ve buyrduki: "Bu iki kabirdeki kimse azab olnuyorlar azabları büyük bir şeyden dolayı da değildir, şu limse idrarından sakınmaz ve üzerine sıçratırdı, şu da insanlar arasını bozmak için laf taşırdı. "(Buhari,Vudu:58;Nesai,Cenaiz:116)

    "Orada tertemizolmayı seven kimseler vardır,Allah da çokça temizlenenleri sever."(Tevbe;108)

    Sol ayakla tuvalete girme ve sağ ayakla çıkma meselesi, Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam “onurlu işlerde sağını, bayağı işlerde solunu kullanması” prensibinden alınmış ve fıkıh kaynaklarında bir edep, bir sünnet olarak telakki edilmiştir(bk. Gazalî, İhya, 1/136; V. Zuhaylî, 1/203)


    Kıyamet gününde Yüce Allah iyi olarak seçtiği kullarının defterlerini sağ ellerine, kötü not verdiği kullarının defterlerini de sol ellerine verecektir. Kur’an-ı Kerim'de cennete gidecek olan iyi insanlar için “Ashab-ı yemin -sağın sahipleri”; cehenneme gidecek olanları için “Ashab-ı şimal -solun sahipleri” unvanını kullanılmıştır. Bu değerlendirme, sağ elin/sağ tarafın, Yüce Allah katında bir değerinin olduğunu göstermektedir.

    Bu gibi hikmetlerden ötürü olacak ki, Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam , sağı, sola tercih etmiş, mescit gibi iyi yerlere giderken sağ ayağıyla, tuvalet gibi yerlere girerken de sol ayağıyla girmiştir. Çıkışları tersine yapmıştır. Diğer bilinen hususları buna kıyas edebilirsiniz.

    Mü'minlerin annesi Hz. Hafsa (r.anha)'nın nakline göre Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselamsağ elini yemek, içmek, abdest almak ve giyinmekte, bir şey alıp vermede sol elini ise bunların dışındaki işlerde kullanırdı. (Müsned, 6/287; Ebû Dâvûd, Taharet, 18)

    Yine Müminlerin annesi Hz. Aişe (r.anha) şöyle demiştir: Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam'ın sağ eli, temizliği ve yemek yemesi içindi. Sol eli ise, taharetlenme ve benzeri diğer rahatsızlık verici şeyler içindi. (Müsned, 6/156; Ebû Dâvûd, Taharet, 18)

    Süraka b. Malik b. Cu'şumEfendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam'ın yanına gelerek, "Allah'ın Elçisi bize şunları öğretti" diye anlattı. Orada bulunan bir adam onunla alay ederek, "O size tuvalete naşıl çıkılacağını da öğretiyor mu?" diye sordu. Bunun üzerine Süraka b. Malik (r.a.), "Evet, onu hak peygamber olarak gönderene yemin olsun ki, O bize tuvalette sol tarafa yaslanıp sağ ayağımızı dik tutmamızı emretti" demiştir. (Taberânî, el-Mu'cemü'l-kebîr, VII, 136; Mecmau'z-zevâid, I, 206)

    Rivayetler dikkate alındığı zaman Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselamin bazı fiillerinde sağını diğerlerinde ise solunu kullanmayı tercih ettiği anlaşılmaktadır. (bk. Müsned, 6/287; Ebû Dâvûd, Libas, 44)

    Tuvalete girmeden önce, euzü-besmele çekmek, biliniyorsa şu duayı okumak müstehabtır: "Allahümme inni eûzü bike minel hubsi vel habais
    Manası:Allahım Erkek ve dişi bütün şeytanlardan (zararlı her şeyden) sana sığınırım." (Buhari, Vüdu', 9, Deavat, 14; Müslim, Hayz, 122, 123)

    Tuvaletten çıkarken de şöyle dua edilir: "Gufraneke, elhamdü lillahillezi ezhebe anni'l-eza ve afani
    Manası:
    Ey Rabbim, senin bağışlamanı bekliyorum. Benden, abdest bozma imkanı vererek sıkıntıyı gideren ve bana sağlık ve esenlik veren Allah'a hamdolsun" (İbn Mâce, Tahâre, 10, Tirmizî, Tıbb, 32).