Balıklarda üreme nasıldır?

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve Adile tarafından 8 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Balıklarda üreme ile ilgili bilgi

Döllenme: Ovum ile spermin birleşmesi olayıdır.
    Döllenme gerçekleştiği ortam

Dış Döllenme :
    1-Sadece suda yaşayanlarda gözlenir.
    2-Döllenme olasılığını arttırmak için fazla sayıda üreme hücresi oluşturulur.
    3-Döllenen yumurtadaki embriyo gelişimini suda tamamlar.
    4-Genellikle yumurta ve spermler suya bırakıldığından çiftleşme organlarına rastlanmaz.

Dış döllenme ve dış gelişme:
    1-Suda yaşayan canlılarda (Balık ve kurbağalarda) görülür
    2-Yumurta ve sperm vücud dışına su ortamına bırakılır
    3-Döllenme garantisi yoktur
    4-Yumurtanın etrafında kabuk oluşumu yoktur
    5-Döllenmeden sonra gelişen embriyoda kabuk, korion, amnion ve allantois gibi zarlar yoktur. Sadece vitellüs kesesi vardır.
    6-Embriyo su ve O2 ihtiyacını sudan karşılar
    7-Embriyo metabolik artıkları bulunduğu su ortamına difüzyonla verir
    8-Yumurtada yeterli besin olmadığı için başkalaşım veya embriyonal gelişim tamamlanmadan beslenme davranışları görülür
    9-Yumurta sayısı fazla döllenme garantili değildir

Balık ve kurbağalarda üreme Dış döllenme görülür, yumurtalarında kabuk oluşmaz. Dişilerde yumurtalıkta oluşan Müller kanalı yardımıyla kloak tan dışarı atılır. Erkeklerde ise testislerde oluşan spermler Wolf kanalı yardımı ile kloaktan dışarı atılır. Wolf kanalı, hem spermleri hem de boşaltım maddelerini taşır.
    Kloak:Balık, kurbağa, sürüngen ve kuşlarda bulunan yapı sindirim, boşaltım ve üreme hücrelerinin dışa atıldığı yapıdır. Memelilerde bulunmaz.

Wolf kanalı: Balık ve kurbağaların erkek bireylerinde bulunur. Üre ve spermin dışa atılımını sağlar. Sürüngen, kuş ve memelilerin erkeklerinde wolf kanalının yerini vasdeferans kanalı almıştır.

Müller kanalı: Balık ve kurbağalarda dişi bireylerin ovaryumundan bırakılan yumurtaların dışa atılımını sağlar. Sürüngen ve kuşlarda müller kanalı daha gelişkin olup :
    a-iç döllenmenin gerçekleştiği yerdir.
    b-Yumurta akının oluştuğu yerdir.
    c-Yumurta kabuğunun oluştuğu yerdir
    d-Bazı türlerde embriyonik gelişimin tamamlandığı yerdir. (Ovoviviparlarda)