Azrailin en çok sevindiği ve üzüldüğü an Allahu teala ruhlari bedenden almakla vazifelendirdigi ölüm melegi Hz. Azraile sormus: -Ey Azrail! Bunca zamandir kullarimin canlarini aliyorsun. Ruhlari bedenden alma zamaninda en cok kime merhamet duydun? En fazla kime öfkelendin? -Ya Rabbi! Herseyi sen bilirsin. Bir defasinda deniz üzerinde firtinaya tutulan bir geminin suya dökülen bireylerinin ruhunu almistim. Fakat bu sirada kucaginda kücük yavrusuyla bir tahta parcasina tutunmus suya bir dalip bir cikan anneninde ruhunu kabzedip kücük yavrusunu sag salim biraktigim zaman su yüzünde annesiz kalan bu yavrucuga cok acimistim. Onun acikli hali beni uzun zaman üzmüstü. Allahu teala tekrar sormus: -Ey Azrail! Bu en cok aci duydugun bir olaydir. Birde en cok sevinc duydugun bir olayi anlatir misin? Kimin ruhunu sevinerek aldin? Azrail bu soruya da söyle cevap vermis: -Filan yerde zalim bir hükümdar vardi; etrafini kasip kavuruyor hakli inim inim inletiyordu. Iste bu zalimin ruhunu almam icin emir geldiginde ona dogru giderken derinden bir nese duydum. O zalimin canini alirken duydugum sevinc kadar hicbir vakit sevinc duymadim. Nice sirlar ve hikmetler sahibi Allahu teala bu defa Azraile söyle bi soru sormus: -Ya Azrail! O canini alirken sevinc duydugun zalim kimdi biliyormusun? -Sen bilirsin Ya Rabbi! -iste ruhunu alirken büyük sevinc duydugun o zalim vaktiyle bir tahta üzerine biraktiginda büyük üzüntü duydugun o cocuktu. Insana dis görünüsü üzücü gelen bazi olaylar vardir ki icinde nice hayirlar gizlidir. Bazen de distan iyi gibi görünen hadiselerde de umulmadik seyler saklidir..