Azizan ne demektir

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve Lasey tarafından 1 Mayıs 2016 başlatılmıştır.

1. Lasey

Lasey Admin

AZİZAN:
    Azizler. Kelimenin sonundaki an takısı Arabça'da ikilik, Farsça'da çokluk ifade eder.
    1. "İki aziz (veli)" manasına İslam alimlerinin ve evliyanın büyüklerinden Ali Ramiteni hazretlerine verilen lakab.
    Bir defasında Ali Ramiteni hazretlerinin evinde iki-üç gün yiyecek bir şey bulunmadı. Evdekiler ve misafirler açlık sebebiyle çok üzüldüler. O sırada Ali Ramiteni hazretlerinin talebelerinden yiyecek satan bir genç ikram olarak bir şeyler getirdi. Bu nazik anda gelen yiyeceklerden Ali Ramiteni hazretleri çok memnun oldu, yiyecekleri ev halkına ve misafirlerine ikram ettikten sonra o talebesini çağırdı ve; "Getirdiğin bu yiyecekler sıkıntılı bir anımızda imdadımıza yetişti. Sen de bizden ne muradın varsa iste. Çünkü hacet kapısı şu anda açıktır." buyurdu. Talebe de; "Efendim ilimde ve evliyalıkta size benzemek istiyorum." dedi. Ali Ramiteni hazretleri; "Ağır bir iş arzu ettin. Bunun yükünü kaldıramazsın." buyurdu. Genç ise; "Tek muradım evliyalıkta aynen size benzemektir." dedi. Bunun üzerine Ali Ramiteni hazretleri ona teveccüh etti, kalbini manevi bakışlariyle temizledi Genç, Allahü tealanın izniyle Ali Ramiteni hazretlerinin derecesine kavuştu. Bu hale kırk gün dayandı, sonra vefat e tti. Ona bir anda kendi manevi makamlarını verip kendisi gibi yaptığı için, iki aziz manasında kendisine Azizan ismi verildi. (Molla Cami, Muhammed Hani)
    2. Büyükler, evliya. Birisiyle oturup kalbin toparlanmazsa Kalbindeki dünya düşüncesini senden almazsa Onun ile sohbetten etmez isen teberri (uzak durma) Sana yardıma gelmez azizandan hiçbiri.