Aşure günü ve gecesi

Konusu 'Dua hazinesi' forumundadır ve Lasey tarafından 1 Haziran 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    AŞÛRE GECESİ:

    Muharrem ayının onuncu gecesidir. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerîmde kıymet verilen dört aydan biridir. Aşûre, bu ayın en kıymetli gecesidir. Allahü teala, birçok duaları Aşûre günü kabûl buyurdu:

    adem aleyhisselamın tevbesinin kabûl olması, Nûh aleyhisselamın gemisinin tûfandan kurtulması, Yûnüs aleyhisselamın balığın karnından çıkması, İbrahîm aleyhisselamın Nemrûdun ateşinde yanmaması, İdrîs aleyhisselamın diri olarak göke çıkarılması, Ya’kûb aleyhisselamın, oğlu Yûsüf aleyhisselama kavuşması ve gözlerindeki perdenin kalkması, Yûsüf aleyhisselamın kuyudan çıkması, Eyyûb aleyhisselamın hastalıkdan kurtulması, Mûsa aleyhisselamın Kızıldenizden geçip, Fir’avnın boğulması ve Îsa aleyhisselamın viladeti ve yehûdîlerin öldürmesinden kurtulup, diri olarak göke çıkarılması hep Aşûre günü oldu.

    Nûh aleyhisselam gemide aşûre tatlısı pişirdiği için Müslümanların Muharremin onuncu günü aşûre pişirmesi ibadet olmaz. Muhammed aleyhisselam ve Eshab-ı kiram böyle yapmadı. Bugün aşûre pişirmeği ibadet sanmak, bid’atdir, günahdır. Muhammed aleyhisselamın yapdığı veya emr etdiği şeyleri yapmak ibadet olur. Din kitablarının yazmadığı, Ehl-i sünnet alimlerinin bildirmediği şeyleri yapmak, sevab olmaz. Günah olur. O gün, bugüne mahsus ibadet sanmadan herhangi bir tatlı yapmak tanıdıklara ziyafet, fakirlere sadaka vermek sünnettir, ibadettir.

    Hazret-i Hüseyn, o gün şehîd oldu diyerek, matem tutmak, döğünmek de bid’atdir. Günahdır. Şî’îler, hazret-i Hüseyn için matem tutuyorlar. Hazret-i Hüseyni, hazret-i Alînin oğlu olduğu için, tapınırcasına övüyorlar. Ehl-i sünnet ise, onu Resûlullahın “sallallahü teala aleyhi ve sellem” torunu olduğu için çok seviyoruz. İslamiyyetde matem tutmak yoktur. Müslimanlar, yalnız Aşûre günü matem tutmaz. Kerbela faciasını hatırlayınca her zaman üzülür. Kalbleri sızlar. Gözleri kan ağlar. İslamiyyetde matem tutmak olsaydı, Aşûre günü değil, Resûlullahın Taifde mubarek ayaklarının kana boyandığı ve Uhudda mubarek dişinin kırılıp, mubarek yüzünün kanadığı ve vefat etdiği gün matem tutulurdu.



    Aşûre günün fazileti

    Aşûre gününün faziletleri hakkında hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:

    “Aşûre gününün fazîletine kavuşmağa bakınız. Çünkü o gün, Allahü tealanın günler arasında seçtiği mübarek bir gündür. Bu gün oruç tutan kimseye, Allahü teala, meleklerin, peygamberlerin, şehîdlerin ve salihlerin ibadetleri kadar sevab verir.”

    “Aşûre günü oruç tutun! Çoluk çocuğunuza iyilik yapın! Bir kimse, Aşûre günü çoluk çocuğuna iyilik yapıp, sevindirse, Allahü teala, ona senenin diğer günlerini iyi eder.”

    “Ramazan-ı şerîf ayındaki oruçlardan sonra, en fazîletli oruç, Muharrem ayının orucudur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır.”

    “Aşûre gününün orucu, bir senelik geçmiş günahlara keffarettir.”

    “Aşûre günü zerre kadar sadaka veren kimseye, Allahü teala Uhud dağı kadar sevab verir.”

    “Aşûre günü gusleden, Allahü teala katında annesinden yeni doğmuş gibi günahlarından temizlenir.”

    “Aşûre günü bir yetimin başını okşayan kimseyi, Allahü teala, yetimin her kılı için Cennette bir derece yükseltir.”

    “Allahü teala, Aşûre gününü diğer günlerden üstün kılmıştır. Allahü teala, gökleri, yeri, dağları, denizleri, yıldızları, Arşı ve melekleri, adem aleyhisselamı, Aşûre günü yarattı. İbrahim aleyhisselamın dünyaya gelişi ve Nemrud'un ateşinden kurtuluşu Aşûre günü oldu. Oğlunun yerine kesmek için büyük koç ihsan edildi. Firavun'un boğuluşu, İsa aleyhisselamın göğe kaldırılışı, Eyyûb aleyhisselamın beladan kurtuluşu, Aşûre gününde olmuştur.”

    “Muharrem ayında bir gün oruç tutana, bugüne karşılık otuz gün oruç sevabı yazılır.”

    “Aşûre gecesi bir mü'mine iftar verene, Allahü teala katında bütün Ümmet-i Muhammed'e iftar vermiş, karınlarını doyurmuş gibi sevab yazılır.”

    “Aşûre gününde bir hastayı ziyaret eden, bütün insanları ziyaret etmiş gibi olur. Aşûre gününde bir kimseye su veren, hiç isyan etmemiş gibi olur.”

    “Aşûre günü tutulan oruç, kırk yıllık günaha keffarettir. Aşûre gecesini ihya edip, sabahleyin de oruç tutan kimse, ölüm acısını duymayarak vefat eder.”

    “Muharrem'in onunda tutulan oruç, bir senelik gelecek günahlara keffaret olur.



    Aşûre günü, oruç tutmanın sevabı çoktur.

    Yalnız Aşûre günü oruç tutmak caiz değildir. Mekrûhtur. Mekrûh olmaması için, Muharremin 9. 10. veya 10. 11. veya 9. 10. 11. günleri tutmak lazımdır.


    Abdullah bin Abbas hazretleri buyurdu ki:

    “Muharremin onuncu gününde oruç tutmak istiyorsanız, dokuzuncu ve onuncu günleri de tutunuz. Yahûdilere benzemeyiniz.”

    Muharrem ayı (yeni yıl) duası

    Şihabeddini Sühreverdi hazretleri, Muharrem ayının birinde okunan şu duayı bir kimse aşure günü okursa, ölümden emir kılar. Ölümü mukadder olan bu duayı okuyamaz, demiştir.

    “Bismillahirrahmanirrahîm. Elhamdülillahi Rabbilalemîn.Vessalatü vesselamü ala seyyidina Muhammedin ve ala alihî ve sahbihi ecmaîn. Allahümme entel ebediyyül kadîm. Elhayyülkerîm. El hannanül mennan vehazihî senetün cedîdetün es elüke fîhel ısmete mineşşeytanirracîm vel avne ala hazihin nefsel emmarati bissû’i veliştigale bima yugarribunî ileyke ya zel celali vel ikram. Birahmetike ya erhamerrahımîn. Ve sallallahü ve selleme ala seyyidina ve nebiyyina muhammedin ve ala alihî ve sahbihî ve ehli beytihî ecmaîn.”

    Yukarıdaki on geceden, beşinci, altıncı, yedinci ve sekizinci gecelere (Kandil) geceleri denir.

    Bir zamanda veya bir yerde veya birşeyi okumakda, yapmakda, çok sevab verileceğini işitince, o sevaba kavuşmağı niyyet ederek, düşünerek yapana, bu haber doğru olmasa bile, Allahü teala, o sevabları ihsan eder. Fakat, bunun islamiyyet tarafından yasak edilmemiş birşey olması lazımdır.