Asr suresinin tefsiri

Konusu 'Kuran-ı Kerim ayetleri' forumundadır ve Eylül tarafından 12 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Asr suresinin anlamı açıklaması

    Kur'an-ı Kerîm'in 103 suresidir. Mekke döneminde inmiştir.

    Kur'an-ı Kerîm'in kısa bir suresi olmasına karşılık en anlamlı ve özlü sûrelerinden biridir. Bu surede, yaşamda kazançlı insanın neleri yapması gerektiği öz olarak başlıklar halinde anlatılmıştır.

    Allah, Asr'a, yani zamana yemin ederek, bazı özelliklere sahip olanlar dışında, insanların zararda olduğunu bildirmektedir. Allah, zamana yemin etmekle, tarihi bize şahit göstermektedir.

    Zararda olmayanların sahip olduğu dört özellik acaba nedir? Allah bunları peşpeşe şöyle sıralamaktadır:

    Allah’a ve O’nun bildirdiklerine iman etmek
    Salih amel, yani Allah rızasına uygun yararlı işler ve çalışmalar yapmak
    Sürekli doğrudan yana olmak ve doğruluğu yaygınlaştırmaya çalışmak
    Sabırlı ve kararlı olmak ve bunu yaygınlaştırmaya çalışmak


    Âyetin Tefsiri

    Vel asri İnnel insane lefiy husr derken yüce rabbimiz diyor ki Zamana yemin ederim ki, insan zarardadır. Çünkü o, dünyayı ahrete tercih etmekte, nefsânî ve şehvanî arzularına mağlûp olmaktadır. İbn Abbâs şöyle der: Asr, zaman demektir.
    Yüce Allah, çeşitli ve harikulade şeyleri kapsadığı için ona yemin etti. Yine Kurtubî şöyle der: Yüce Allah asra yani zamana yemin etti.
    Çünkü, durumların değişmesi sebebiyle zamanda bir uyarıcılık ve bu hallerin değişmesinde Yaratıcının varlığını gösteren deliller vardır. İşte bu yüzden dünyayı ahrete tercih edenlerin zararının da ne kadar büyük ve önemli olduğunu kendimize bir ders olarak çıkarabiliriz.
    Evet devam ediyoruz İllelleziyne amenu ve amilus salihati, ve tevasav Bilhhakk ve tevasav Bis-sabr derken ise Ancak, iman edip salih amel işleyenler bunun dışındadır.
    Bunlar, kurtuluşa erenlerin ta kendileridir. Çünkü değerli olana karşılık değersizi satmışlar, geçici arzular yerine kalıcı iyi ameller işlemişler, birbirlerine hakkı yani iman, tasdik ve Allah'a ibadet gibi bütün hayırları tavsiye etmişler ve sıkıntı, musibet, ibadet etme ve haramları terketme hususunda birbirlerine sabrı tavsiye etmişlerdir.