Arefe hangi güne denir ve önemi nedir?

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Lasey tarafından 13 Haziran 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    AREFE GECESİ

    Arefe günü ile Kurban bayramının birinci günü arasındaki gecedir. Zil-hicce ayının dokuzuncu ve onuncu günleri arasındaki gecedir.

    Zilhicce ayının ilk on gününü ibadetle geçirmenin fazileti hadis-i şeriflerle haber verilmiştir. İlk dokuz gün oruç tutmanın sevAbı da yine hadis-i şeriflerle bildirilmiştir. Zilhicce ayının sekiz ve dokuzuncu günlerinin, diğer günlerden ayrı bir değeri, kıymeti vardır. Zilhicce ayının sekizinci gününe Terviye günü denir. Arefe'den önceki gündür.

    Terviye günü, hacılar Mekke'den Mina'ya çıkar. "Terviye" denmesinin sebebi, hacıların o gün Zemzem suyundan çok içip kanmalarından dolayıdır. Bazıları, o güne terviye denmesi, terviyenin düşünme, tefekkür manasına gelmesindendir, demişlerdir. Çünkü, İbrahim aleyhisselam zilhicce ayının sekizinci gecesi, rü'yasında oğlu İsmail aleyhisselamı kurban ederken görünce, bu rü'ya şeytani midir, rahmani midir diye o günü düşünceyle, tefekkürle geçirdi.

    Terviye gününü oruçla geçirmenin; ibadet yapmanın, günahlardan sakınmanın sevabı büyüktür. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

    “Allahü teala, ibadetler içinde, Zilhiccenin ilk on gününde yapılanları daha çok sever. Gecelerinde kılınan namaz, Kadir gecesinde kılınan namaz gibidir. Bu günlerde çok tesbih, tehlil tekbir ediniz!”

    “Bir müslüman, Terviye günü oruç tutar ve günah olan söz söylemezse, Allahü teala, onu elbette Cennete sokar.”


    Arefe Günü

    Arafe gününün de faziletleri hadis-i şeriflerle haber verilmiş, o günde yapılan ibadetlere, tutulan oruçlara kat kat sevab verileceği bildirilmiştir.

    Arafe gününe hürmet etmek, saygı göstermek lazımdır. Bu ise, haram işlememek ve ibadet yapmakla olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

    “Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Arefe, Allahü tealanın kıymet verdiği bir gündür.”

    “Arefe günü oruç tutanların iki senelik günahları affolunur. Biri, geçmiş senenin, diğeri, gelecek senenin günahıdır.”

    “Arefe günü bin İhlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabûl olur. Hepsini Besmele ile okumalıdır.”

    Arefe gecesini ibadetle geçirenlerin Cehennemden azad olduğu haber verilmiştir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

    “Arefe gecesi ibadet edenler, Cehennemden azad olur.”

    “Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe reddolunmaz. Fıtr bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Şa'banın onbeşinci gecesi ve Arefe gecesi.”

    Arefe günü ve gecesini, Kurban Bayramı gecelerini fırsat, ganimet bilmelidir. Kurban Bayramı geceleri, Kurban bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günlerinden sonraki gecelerdir. Bu üç güne Eyyam-ı nahr denir.

    Bugün ve gecelerde, kandil gecelerindeki gibi, kaza namazı kılmalı, tevbe etmeli, Kur'an-ı kerim okumalı ve çok yalvarıp dua etmelidir. Bu geceleri ihya etmeli, gafil olmamalıdır. Gecenin bir saatini ihya etmek yani ibadetle geçirmek, bütün geceyi ihya etmek demektir.

    Terviye ve Arefe günü oruç tutacak olanlar, kaza borçları varsa, kaza orucuna niyet etmelidir. Nafile ibadete verilen sevab, farz ibadete verilen sevab yanında damla bile değildir. Borcu olmayan, nafile olarak orucunu tutar.

    Okunanacak dua:

    Arefe günü her birine besme çekerek bin ihlas ( Kulhüvallah ) okuyanın bütün günühlarının affolacağı hadis-i şerifte bildirildi.