Ameller niyetlere göredir, sözünden ne anlamalıyız? Ömer bin Hattâb (r.a) şöyle buyurmuştur: Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in şöyle buyurduklarını işittim: Amellerin kıymeti ancak niyetlere göredir. Herkesin niyet ettiği ne ise eline geçecek olan ancak odur. Artık nâil olacağı bir dünyâ veya nikâh edeceği bir kadından dolayı hicret etmiş kimse varsa onun hicreti, (Allâh’ın ve Rasûlü’nün rızâsı için değil), hicret ettiği o şey içindir.” (Buhârî, Bed’ü’l-Vahy, 1) Bir ameli işlerken kalpten geçen niyet önemlidir. Yani ona yaklaşım tarzı ve onu yaparken içimizden geçen amaç ve hedef önemlidir. Söylediğimiz bir sözün veya sergilediğimiz bir davranışın karşılığı, gerek bu dünyada gerekse ahirette niyetimize göre verilir. Kim ki bir şeyi güzel ve hayırlı bir niyetle yapmışsa, ona verilecek karşılık da güzel ve hayırlı olacaktır. Örneğin ''Ben yarın elli fakiri doyuracağım.'' derseniz ve yarına kavuşmadan ölürseniz, Cenab-ıAllah, niyetinizi bildiği için gerçekten elli fakiri duyurmuşsunuz gibi size sevap yazacaktır. İşin diğer güzel tarafı ise bu durumun günahlar için geçerli olmamasıdır. Örneğin ''Ben yarın falan bankayı soyacağım.'' derseniz ve yarına ermeden vefat ederseniz, Allah (c.c) tarafından size o konu ile ilgili hiçbir günah yazılmaz. Çünkü Allah (c.c), son dakikada vazgeçebileceğinizi hesaplayarak bunu yapar.