Soru Amel imandan bir cüz müdür?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Lasey tarafından 25 Şubat 2018 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    İman, amelden cüz müdür (bir parça midir değil midir?

    İslam alimlerinin büyük çoğunluğuna göre, iman; dil ile ikrar, kalp ile tasdikten ibarettir.

    İmam Maturidî’ye göre yalnız kalp ile tasdik, iman etmek için yeterlidir. (bk. Şerhu’t-Tahaviye, 2/275-Şamile). Böyle bir iman kişiyi Allah Azze ve celle katında mümin yapabilir. Ancak, kişinin dünyada bir mümin olarak muamele görmesi için, diliyle de bu imanının varlığını ilan etmesi gerekir. Bunun aksine, sadece diliyle ikrar edip de kalbiyle iman etmeyen kimse ise, münafık olur; dünyada mümin muamelesi görse de ahirette kafir muamelesi görecektir. Nitekim Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) bazı münafıklara hitaben “Ey kalplerine iman girmeyen, yalnız dilleriyle iman eden topluluk!” diye buyurmuştur. (krş. Bakıllanî, el-İnsaf, 1/18-Şamile). Kur’an’da da buna benzer ifadeler vardır.

    Örneğin eğer (iman) amelden bir cüz (parça) olsaydı hanımlar hayız gördüğü vakit (içinde kılamadıklar) namazları bağışlanmazdı. Zira iman bağışlanmaz.

    Eğer iman amelden bir cüz olsaydı hanımların imanı eksik olurdu. Çünkü onların hayız olduklarında namazları bağışlanmıştır.
    Dolayısı ile hayızlı oldukları günlerde kılmadıkları namazları daha sonra kaza etmezler. Ayrıca hanımların özel halleri değişkendir Kiminde kısa sürmekte kiminde ise uzun sürmektedir; bu da adaletsizlik demek olur. Eğer iman amelden bir parça olmuş olsaydı Allah Teâlâ hanımların özel hallerinde bile onların namaz kılmaların emrederdi. Çünkü iman devamlıdır. Hanımların özel günlerinde namaz kılmadıkları günler gibi kısa bir süre de olsa imanın bırakılması söz konusu değildir.