Allahtan ölümü istemek günah mıdır?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Eylül tarafından 1 Şubat 2013 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Ölümü istemek günah mı?

    Bu konuda Allah Rasulü (s.a.v. )in ifadeleri aynen şöyledir:

    "Sizden hiç kimse maruz kaldığı bir zarar sebebiyle, ölümü temenni etmesin. Mutlaka onu yapmak mecburiyeti hissederse, bari şöyle söylesin: 'Rabbim! Hakkımda hayat hayırlı ise, yaşat. Ölüm hayırlı ise canımı al.' " (Buhari, Merda, 19)

    1- Hadis-i şerifte Rasulullah ( s.a.v. )’in ilk muhatabı, ashab-ı kiram ise de kıyamete kadar gelecek bütün Müslümanlar aynı şekilde muhatap olmaktadırlar, yani yasak hükmü bütün müslümanlar için ner zaman geçerlidir.

    2- Hadis-i şerifte konu edilen [zarar] için, Alimlerin çoğu [dünyevi zarar] demiştir. Buna göre, kişi [dinde fitneye düşmek] gibi dini bir zarar söz konusu olacaksa böyle bir durumda ölümü istmeke günah olmaz.

    İbnu Hibban'da gelen bir rivayette bu konu daha da açık gözükmektedir: "Sizden hiç kimse dünyada maruz kaldığı musibet nedeniyle ölümü temenni etmesin." Burada [dünyada] diye sebep açıkça belirtilmektedir. Sahabeden bazıları, dünyevi olmayan bazı düşüncelerle ölümü temenni etmiştir.

    Nitekim Muvatta'da Hz. Ömer' (r.anh)'ın şöyle dua ettiği kaydedilir: "Ey Rabbim, yaşım ilerledi, kuvvetim zayıfladı, raiyyetim her tarafa intişar etti. Artık fazla zarara düşmeden, ölçümü kaçırmadan beni yanına al."

    Yine Muvatta'da, Resulullah s.a.v.)'in da şöyle dua ettiği nakledilmiştir: Ya Rabbi, senden bana hayırlı işleri yapmayı, kötü işlerin terk etmeyi, fakirlerin sevgisini nasip etmeni temenni ediyorum. İnsanlar arasında bir fitneye sebep olacaksam, beni yanına al, fitneye bulaşmamış olarak dünyadan ayrılayım."

    Gene Ahmed İbnu Hanbel ve başka kaynaklarda kaydedildiğine göre, Abis el Gıfari şöyle dua etmiştir: "Ey Taun! beni al götür!". Kendisine: "Niye böyle söylüyorsun, Hz. Muhammed Aleyhî salatu vesselam: "Ölümü temenni etmeyin" demedi mi!" denince şu cevabı vermiştir: "Ben Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam'ın şöyle söylediğini işittim:

    "(Kıyamet alâmetlerinden) şu altı durum ortaya çıkmadan önce ölüme koşun: "Sefih (kıt akıllı) insanların hâkimiyeti, polislerin çoğalması, hükmün satılması (mahkemelerde rüşvetle hüküm verilmesi), insan kanının değerini kaybetmesi, sıla-i rahmin [akrabaları ziyaretlerin] kaybolması, Kur'an'ı musiki yerine tutacak zamanelerin çıkması..."

    Bu konuya temas eden alimler, ölüm temennisiyle ilgili, Kur'an-ı Kerimden de iki ayet gösterirler:

    1- Hz. Yusuf'un duası: "Benim canımı Müslüman olarak al ve beni salihlere dahil eyle" (Yusuf 101). Hz. Yusuf bu duayı, dünyevi nimetlerin zirvesine ulaşınca yapmıştır.

    2- Hz. Süleyman'ın duası: "Rabbim!. Rahmetin ile beni iyi kullarının arasına koy" (Neml 19).

    Buhari'de kaydedilen Hz. Muhammed Aleyhî salatu vesselam'ın bir duası da şöyledir: Allahım, beni affet, bana merhamet buyur ve beni Refik-i Ala'ya/Yüce Dost'a ulaştır.

    Bu duaların ölüm geldiği ana mahsus olduğu belirtilir, yani bu dualarda ölümün acilen gelmesi istenmiyor, "Öleceğimiz vakit hayırlı bir sonla hayatımız kapansın, öbür dünyada salihlerle birlikte olalım" temennisinde, duasında bulunuluyor" denmiştir. Ayrıca, "Dualarda ölüme yer verilmesi, ölmeyi istemek değil, ölüm hadisesini zihinde canlı tutmak, unutmamak içindir" şeklinde açıklama da yapılmıştır.

    Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam, hayatın mü'minler için ölümden hayırlı olduğunu söyler:

    "Mümin kişinin ömrü, onu hayırca ziyadeleştirir.”

    "Sizden kimse ölümü temenni etmesin. Muhsin [iyi amel üzere] ise hayır cihetiyle artacağı umulur. Kötü amel işliyorsa kötülükten dönüp Yüce Allah'ın rızasını arayacağı ümid edilir." Mamafih, iyilerin de bozulma ihtimali olsa da bunun istisna olduğu, aslolanın,Hz. Muhammed Aleyhî salatu vesselam'ın buyurduğu gibi yaşamanın daha hayırlı olacağı belirtilmiştir. Şu halde ölüm, hayırlı amellerin, sevabın son bulmasıdır. Öyle ise ölüm temenni edilmemelidir.
     
    emel karaca bunu beğendi.