Allah'ın Rahmetinden Ümit Kesmeyin De ki: "Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım. Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. (Zümer 53.ayet) Kim, Allah’dan başka ilâh yoktur, yalnız Allah vardır, eşi benzeri yoktur Hz. Muhammed, Allah’ın kulu ve resûlüdür. İsâ da Allah’ın kulu ve elçisi, Meryem’e bıraktığı kelimesi ve Allah tarafından (hayat verilen) bir ruhtur. Cennet, haktır ve gerçektir, cehennem de haktır ve gerçektir diye şehâdet ederse, Allah o kimseyi, ameli ne olursa olsun, cennete koyar.(Buhârî, Enbiyâ 47; Müslim, Îmân 46) hadis Eğer kul, Yüce Allahü teâlânın ne kadar affedici olduğunu bilseydi, haram işlemekten çekinmezdi. Azabının da ne kadar şiddetli olduğunu bilseydi, hep ibadet eder, hiç günah işlemezdi. Yüce Allah’tan ümit kesmek, günaha girmekten kötüdür. Allah’tan kork, fakat ümit kesme. Unutma ki Allah affederse, kimse O’na niçin affettiğini soramaz Yüce Allah bir ayet’te mealen Eğer siz günah işlemeyen bir toplum olsanız sizi yok eder, günah işleyen bir toplum yaratırdım’’ buyuruyor. Şeytan ’Bunca günaha ve çamura battıktan, bu kadar kirlendikten sonra ne yüzle çıkacaksın Rabbinin huzuruna . Hem artık çok geç, bu kadar günahtan sonra Allah seni affetmez’ gibi vesveselerle günahkar insanın ümidini kesip, onun tövbe yoldan çıkarmaya çalışır. Onun bu zehirli fısıltılarına kanarsanız asıl o zaman yandınız demektir.Çünkü işlenen günah ne kadar çok ve büyük olursa olsun, hiç biri Yüce Allah’tan ümit kesmekten daha büyük günah değildir’. Hem, Allah’tan ümit kesmek demek yenilgiyi kabullenip silah bırakmak demektir . Günahlarım öyle çok ki,Yüce Allah beni affetmez demek, O, Rahmanürrahim olan yüce Rabbimiz merhametine sınırlama koymaktır. Bu ise en büyük günahtır. Çünkü Rabbimizin rahmeti sonsuzdur. ümit kesmek şeytana; tamam yenildim, bana istediğini yapabilirsin demektir. Sen Yüce Allah’tan umudunu kestiğinde yapayalnız kalacaksın, bitkin ve çaresiz. Şeytanın istediği de budur. Boynuna yuları takıp taa Esfelessafiline çekip götürür Allah korusun.