Allah'ın bize verdiği nimetler için nasıl teşekkür edebiliriz?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Eylül tarafından 18 Eylül 2014 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Allaha nasıl teşekkür ederiz?

    Yüce Allah bizi en güzel biçimde yaratmıştır. Örneğin, düşünecek akıl, konuşacak dil, görecek göz, işitebilecek kulak vermiştir. Yaşamımız için gerekli olan Güneş'i, üzerinde yaşadığımız Dünya'yı ve Dünya üzerindeki her şeyi yaratmıştır. Onun bizler için yarattığı nimetleri saymakla bitiremeyiz. Kur'an'da bu konuda şöyle
    buyrulur: " O, istediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah'ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsınız..." (İbrahim suresi,34.ayet.)

    " Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım." (Zariyat suresi,56. ayet.)

    "Öyleyse yalnız beni (ibadetle) anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin,sakın nankörlük etmeyin." (Bakara suresi,152.ayet.)

    İnsan da kendisine sayısız nimetler veren Yaratıcısını sever. Ona olan sevgi ve saygısını da ibadet ederek gösterir. Kişi, ibadet ederek aynı zamanda Allah'a, verdiği nimetler için teşekkür etmiş olur. Ayrıca Allah'ın sevgisini ve hoşnutluğunu kazanır. Zaten Allah da insanların, kendisine ibadet etmesini emretmiştir. Kur'an'da bu konu ile ilgili olarak "Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabb'inize ibadet ediniz..." ( Bakara suresi, 21. ayet.) buyrulur. İbadet etmek suretiyle kişi, Allah'ın buyruğuna uymuş ve dini sorumluluğunu yerine getirmiş olur.

    İnanç ile ibadet birbirini tamamlayan iki kavramdır. İbadet etmek inancın bir gereğidir. İbadetle kişi, Allah'a olan inancını göstermiş olur. Böylece ibadet inancımızı korur ve kuvvetlendirir. İbadetten yoksun iman, açıkta yanan bir mum gibidir. Böyle korunaksız yanan mumlar küçük bir rüzgârla söner. Hâlbuki mumu, bir cam fanusa koyarsak sönmez. İşte ibadet, fanusun mumu koruduğu gibi inancı korur. İnsan, yalnızca yemek, içmek,giyinmek,barınmak gibi maddi gereksinimlerini karşılayarak mutlu olamaz. Sevmeye, sevilmeye, yüce bir varlığa inanmaya ve sığınmaya da gereksinim duyar. İbadet eden kişi, kenisini ve tüm evreni yratan Allah'a sığınır. İbadetiyle ona olan sevgisini , saygısını ve bağlılığını ifade eder. Bütün bunlar da insanın mutlu ve huzurlu olmasına katkı sağlar.

    İbadet etmekle kişi, Allah'a karşı görevini yerine getirmiş olur. İbadetleriyle Allah'ı anar. Ona daha olur. İbadetlerin yerine getrilmesi insana huzur verir. Kur'an'da bu konuda şöyle buyrulur : " Biliniz ki kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur." (Ra'd suresi, 28. ayet.)

    Yüce Allh'a ibadet eden kişi, onun tüm varlıkları yarattığını ve yaşattığını bilir. Onun bağışlayıcı, merhametli bir varlık olduğuna inanır. Kendisi de merhametli olmaya çalışır. İnsanlara yardım etmeye yönelir. Yoksulları gözetmeye, yaşlılara yardım etmeye ve kimsesizleri korumaya özen gösterir.

    meyve-sepeti.