Allah'ın kulunu unutması ne demektir? Allah Azze ve celle'nin kulu unutması, onu azaba terketmesi, rahmetini tecelli ettirerek azabtan kurtarmaması demektir. Ebu Saîd ve Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyorlar: "Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) buyurdular ki: "Kıyamet günü kul (hesap vermek üzere huzur-u İlahîye) getirilir. Allah Azze ve celle: "Ben sana kulak, göz, mal ve evlat vermedim mi? Sana hayvanları ve ekimi musahhar kılmadım mı? Seni bunlara baş olmak, onlardan istifade etmek üzere serbest bırakmadım mı? Acaba, benimle bugünkü şu karşılaşmanı hiç düşündün mü?" diye soracak. Kul da: "Hayır" diyecek. Allah Teala hazretleri: "Öyleyse bugün ben de seni unutacağım, tıpkı senin (dünyada) beni unuttuğun gibi!" buyuracak." (Tirmizi) Hadis, sayılan nimetlere mazhar olan bir kimsenin, nimetlere şükürle mukabele etmemesi halinde kıyamet günü, Allah Azze ve celle de onu nisyana (unutulmaya) mahkum edeceğini bildirmektedir. Allah'u Teala'nın kulu unutması, onu azaba terketmesi, rahmetini tecelli ettirerek, azabtan kurtarmaması demektir. (Kütüp-i Sitte)