Allah Kul Hakkını Bağışlar Mı? Hz. Enes'ten şöyle rivayet ediyor? Hz. Peygamber ( s.a.v.) bir gün otururlarken mübarek dişleri görününceye kadar tebessüm ettiler. Hz. Ömer ( r.a ) " Anam babam sana feda olsun yâ Rerülallah, sizi tebessüm ettiren nedir?" diye sordu. Peygamberimiz buyurdu: Ümmetimden iki kişi Allah (c.c) huzurunda diz çökerler. Birisi: Ya Rabbi! Benim hakkımı bu adamdan al der. Allah (c.c) Müslüman kardeşine hakkını ver buyurur. Adam: Ya Rabbi! iyiliğimden hiç bir şey kalmadı. Ne vereyim? deyince Allah ( c.c ) hak sahibine: Kardeşine ne yapacaksın? Sevabından hiçbir şey kalmadı buyurur. Hak sahibi: Ya Rabbi! öyleyse günahlarımdan alsın der. Hz. Muhammet ( s.a.v) bu büyük hadisten dolayı gözlerinden yaşlar akmaya başladı ve şöyle buyurdu: "O gün öyle büyük bir gün ki, insanlar o günde günahlarını yüklenecek kimseyi ararlar." Allah ( c.c. ) hak sahibine : Gözünü aç ve cennetin şu muhteşem köşklerine bak buyurur. Hak sahibi; Ya Rabbi Cennette gümüşten şehirler, inci ve pırlantalarla işlenmiş saraylar görüyorum. Bunlar hangi Peygamberin, hangi sıddıkın veya hangi şehindir? diye sorarlar. Allah ( c.c) Bunlar bedelini ödeyenler içindir buyurmuştur. Adam; Ya Rabbi! Bunların bedelini kim ödeyebilir ki? söyler. Allah ( c.c ) Sen ödeyebilirsin buyurmuştur. Adam; Ya Rabbi! Bunlara neyle sahip olabilirim? söyler . Allah (c.c ) Kardeşini affetmekle sahip olabilirsin buyurmuştur. Adam; Affettim, Ya Ribbi! söyler. Allah (c.c ) Haydi kardeşinin elinden tut ve beraber cennete gir buyurmuştur. Peygamber Efendimiz ( s.a.v) "Allah'tan korkunuz ve aranızı düzeltiniz. Çünkü kıyamet gününde Allah (c.c ) müminlerin arasını sulh eder." buyurmuştur. ( ihyâu Ulümiddin)