Alimler hakkında hadisler Resulullah " s.a.v" bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: " Alimin abide olan üstünlüğü, benim size en düşüğünüze " en basitinize " olan üstünlüğüdür." Nitekim rivayet olduğuna göre Allah ( c.c ) Hz. İbrahim ( s.a.)şöyle vahyetmiştir: " Ben " Alim" her şeyi bilenim. O sebeple kullarımda bilgi " Alim" olanları severim. Resulullah " s.a.v", dine riayet etmeyen, şeytan gibi emirlerin geleceği zamanlar olacağını bildirince, Eshab-ı kiramdan Hazret-i Huzeyfe, "Ya Resulallah o zamana yetiştirsem ne yapayım?" diye sordu. Resulullah buyurdu ki: "Sırtına vurup malını alsa da, emirin sözünü dinle ve ona itaat et!" (Buhari) "Âlimin ölümüne üzülmeyen, münafıktır. Bir âlimin ölümünden daha büyük musibet yoktur. Bir âlim ölünce, gökler ve göklerde olanlar, yetmiş gün ağlarlar." (R. Nasıhin) "Bir adam ulemaya istikbal "hürmet" ederse, beni istikbal etmiş olur. Bir kimse ulemayı ziyaret ederse, beni ziyaret etmiş olur. Bir kimse ulema meclisinde bulunursa, benim meclisimde de bulunmuş olur. Benim meclisimde bulunan ise, sanki Rabbının meclisinde bulunmuş olur." Ravi: Hz. Behz İbni Hakim ( r.a) "Ulema, Allah'ın kulları üzerinde peygamberlerin eminleridir. Siz onlardan çekinin ve onlara taarruz etmeyin. Onlar hükümet erkanı ile ihtilat etmedikçe ve dünyaya karışmadıkça "Deyleminin lafzında şu ibare vardır": Sultanla ihtilat eder ve dünyaya karışırlarsa o vakit peygamberlere hiyanet etmiş sayılırlar, o zaman bunlaran sakının."Ravi: Hz. Hasan İbni Sufyan ( r.a) "Cennette de âlime ihtiyaç olur. Cennet ehline "Ne arzunuz varsa isteyin" diye sorunca, ne isteyeceklerini şaşırıp âlimlere bakarlar. Âlimler de, "Şunu isteyin" derler." (Deylemi) "Ulema üç kısımdır: Kendi ilmi sebebiyle halk da hayat bulur, kendi de hayat bulur. Halkı berhudar eder, kendini mahveder. İlmi ile kendini kurtarır, halka ise faydası olmaz."(Ravi: Hz. Enes (r.a.) "Âlim ile beraber olun, diz dize oturun. Çünkü Allahü teâlâ, yağmurla ölü toprağı dirilttiği gibi, ölü kalbleri de ilim nuru ile diriltir." (Taberani) "Ulema, peygamberlerin varisleridir. Gök ehli onları sever ve öldüklerinde denizdeki balıklar bile kıyamete kadar onlara istiğfar ederler."(Ravi: Hz. Bera( r.a) "Allahü teâlâ, sizden ilmi almak için ilmi ile amil olan âlimleri kaldırır. Cahiller kalır. Dinden sual edenlere, kendi akılları ile cevap verip, insanları doğru yoldan ayırırlar." (Buhari) "Ulema ile hem meclis olun ve diz dize sıkışın. Zira Allah, ölü kalbleri hikmet nuru ile diriltir. Semanın yağmuru ile ölü toprağı diriltmesi gibi."(Ravi: Hz. Ebû Ümâme( r.a)