Biyografi Ali Bin Muvaffak hayatı

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Adile tarafından 21 Ekim 2013 başlatılmıştır.

1. Adile

Adile Admin

Evliya Ali Bin Muvaffak hayatı

Evliyanın büyüklerinden. Adı Ali bin Muvaffak, künyesi Ebü'l-Hasan'dır. Bağdat'ta dünyaya geldi. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Zünnun-ı Mısri ve başka evliya ile görüştü. 878 [H.265] senesi vefat etti.

Ali bin Muvaffak, Yüce Allah aşkı ile fazla yerler dolaştı. Pek çok veli ile görüşüp, muhabbet etti. Çok hac yaptı. 74 defa hac ettiği rivayet edilmiştir. Kendisinden Mansur bin Ammar, Ahmed ibni Ebi'l-Havari hadîs rivayetinde bulunmuşlardır. Duaları makbul, rüyaları meşhur bir zat idi.

Ali bin Muvaffak Hazretleri hacca gitmişti. Arafat Ovasında hacıların yalvarmalarını, içli iniltilerini duyunca; [Ya Rabbi! Bu kardeşlerim içinde haccı kabul olmayan birisi varsa, kendi haccımın sevabını ona hediye ettim.] diye dua etti. Daha sonra Müzdelife'ye gitti. O gece rüyasında kendisine; [Ey Ali bin Muvaffak! Rabbinin üzerine cömertlik mi yapıyorsun? O, buradakiler ve geride bıraktıklarını ve yakınlarının hepsini af ve mağfiret etti.] buyruldu. Bu durum yüce Rabbine olan sevgi ve muhabbetini daha da arttırdı.

Ali bin Muvaffak hazretleri bir zaman Kabe-i muazzamayı tavaf ettikten sonra Altın oluğun hizasında oturup, tefekküre daldı.

"Acaba Allahu Teala nazarında halim nicedir?" diye düşündü. Bu halde iken kendinden geçti uyudu. Rüyasında kendisine;

"Ey Ali bin Muvaffak! Elbette sen evine sevdiğini ve seni seveni davet edersin. Biz de sevdiğimizi çağırırız." denildi. Sonra sevinçle uyandı.

Ali bin Muvaffak Hz. anlattı ki:

"Kardeşlerinizden biri soğuk bir gecede uyudu. Daha sonra namaz için kalktı. Soğuktan elleri ve ayakları çatlayıp yarılmıştı. Gözleri yaşardı. O sırada kendisine gaibten; "Seni uyandırdık. Başkaları uykuda kaldı. Neden ağlıyorsun?" diye seslenildi. Bu zat Ali bin Muvaffak hazretlerinin kendisinden başkası değildi.

Kendisi anlatır: "Bir gün ezan okumak için kalktım. Giderken bir kağıt buldum. Alıp yanıma koydum. Daha sonra ezan-ı Muhammediyyeyi okudum ve namazımı kıldım. Sonra Kur'an-ı Kerim okudum. O sırada önümde yazılmış bir şey gördüm. Dikkatle baktığımda;

"Bismillahirrahmanirrahim. Ey Ali bin Muvaffak fakirlikten korkma!" yazılı olduğunu gördüm."

Kabul Olan Hac

Ali bin Muvaffak şöyle anlatır:

"Bir yıl hacca gitmiştim. Arefe gecesi olunca, Mina'da Hîf Mescidinde uyudum. Rüyamda; semadan üzerlerinde yeşil elbiseler bulunan iki meleğin indiğini gördüm. Birisi diğerine; "Bu sene, Kabe-i muazzamayı kaç kişinin ziyaret ettiğini biliyor musun?" diye sordu. Diğeri; "Bilmiyorum!" dedi. Soran Melek; "Altı yüz bin kişi ziyarette bulundu." dedi. Gene; "Kaç kişinin haccı kabul oldu, biliyor musun?" diye sordu. Diğeri yine bilmediğini söyleyince, soruyu soran melek; "Altı kişinin haccı kabul oldu." dedi. Sonra, her iki melek havaya doğru yükselip, kayboldular. Ben korku ile uyanıp çok üzüldüm. 6 kişinin haccı kabul olunca, benim bu 6 kişi arasında olmam pek zor, diye düşündüm. Arafat'tan ayrılıp, Meş'ar-i Haram'a geldim. Geceyi orada geçirdim. İnsanların çok olmasına rağmen, pek azının haccının kabul olmasının üzerinde düşünmeye başladım. Bu düşünce ile uyuya kaldım. Önceki gördüğüm iki melek, yine aynı suretleri üzere geldiler. Biri diğerine; [Bu gece, Allahu Tealanın hangi ve ne ile hükmettiğini biliyor musun?] dedi. diğeri; Bilmiyorum! dedi. Bunun üzerine soruyu soran; Allahu Teala 6 kişiden herbirine, yüz bin kişi verdi. Onların haccını, bu 6 kişinin yüzü suyu hürmetine kabul etti dedi. O sırada ben sevinçle uyandım.