Akabe Biatı nezaman kimlerle oldu

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve saadet tarafından 20 Nisan 2016 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Akabe Biatı

    Hz. Muhammet (s.a.v.) islamı tepliğe devam ediyordu.
    Fakat İslamın kitlesi olarak topluluk arayışı genellikle Mekke'ye dış kabilelerinden Hac, umre veya ticaret gibi amaçlarla gelen yabancılar arasında oluyordu önceleri bu girişim bazen olaylı, bazen sert, nazik, veya kararsız, ama hep olumsuz bir tavırla karşılanıyordu.
    Ancak Peygamberliğin on birinci senesinde Medine'nin Hazrec kabilesinden altı kişi Akabe
    adı verilen yerde Hz. Peygamberle karşılaşıp kısa bir görüşmeden sonra ona iman ettiler.
    Bu altı Medineli, şehirlerine dönüşte Hazrec ve Evs kabileleri arasında İslamı yaydılar. Ertesi senenin hac meyvesinden ikisi Evsli, onu Hazrecli on iki kişilik bir heyet yine Akabe'de Hz. peygamber'le buluşup ona biat ettiler.
    I. Akabe biatı olarak tarihlere geçen bu görüşmenin sonrasında Hz. Muhammet , İslam kadrosunun ilk elemanlarından Mus'ab b. Umeyr'i davetçi olarak Medine'ye gönderiyordu. Mushab'ın Medine'de bir yıl süreyle yaptığı faaliyet öylesine verimli olmuştu ki İslamın bahsedilmediği ve girmediği bir ev hemen hemen kalmamıştı ve Medineliler, Allah Rasülünü şehirlerine buyur edip O'nu koruma konusunda her tehlikeyi göze alacak olgunluğa ulaşmışlardı. Peygamberin on üçüncü yılında Medine'den gelen daha kalabalık bir gurup Akabe'de Hz. Peygamberin bir gece vakti gizlice buluşup II. Akabe Biatını gerçekleştiriyor ve şehirlerine göç ettiği takdirde Hz. Peygamberi ve Mekkeli Müslümanları malları ve canlarını korudukları gibi koruyacaklarına yemin ediyorlardı. İşte bu yemin ve karşılıklı söz vermeleri islam tarihinde " Akabe Biatları" adı verilmiştir.
    Akabe biatı.