Adak (Nezir) nedir?

Konusu 'İslami sözlük' forumundadır ve saadet tarafından 21 Ekim 2016 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Adak (Nezir) nedir?



    Allah Tealaya ibadet amacıyla yükümlü olmadığı halde mübah olan bir işi yapmayı kararlaştırmak, kişinin öyle bir ameli kendisine vâcip kılması ve bunu yapacağına dair Allah Tealaya söz vermesine Adak ( Nezir) denir.

    Yanlız Allah rızası için yapılan adaklar Allah katında geçerlidir. Amaç sadece Allah'ın rızası gözetilirse böyle bir ibâdetten sevap kazanılır. Sadece Allah rızası için oruç tutmak, sadaka vermek, Kur'an okumak namaz kılmak gibi. Fakat sırf dünyevî bir maksat uğruna yapılan adaklar geçerli değildir. "Filan bir işim olursa şu kadar oruç tutacağım", veya şu kadar sadaka vereceğim demek gibi. Buna benzer dünyaya yönelik arzuların olması halinde yapılan adaklarda sadece dünyevî bir istek taşıdığından ibâdetlerde aranan ihlâs ve Allah rızası özelliği kaybolmuş olur. Ama böyle bir adak Allah'ın takdirini değiştirmez. Yazılı ne ise o olur. Fakat her ne olursa olsun "filan işim olsun, şöyle böyle oruç tutacağım, sadaka vereceğim..." gibi adakları yaptıktan sonra mutlaka yerine getirmek vâcip olur.

    Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de Hz. Meryem ile ilgili olarak anlatılan kıssada annesinin şöyle dediği ve adakta bulunduğu ifade edilmiştir: "Hani İmran'ın karısı şöyle demişti: 'Rabbim' karnımda taşıdığım çocuğu sadece sana hizmet etmek üzere adadım. Bunu benden kabul buyur Allah'ım sen her şeyi çok iyi işiten ve çok iyi bilensin. " (Âl-i İmrân, 3/35).

    Diğer bir ayeti kerimede Hz. Meryem'e şöyle hitab edilmişti: "İnsanlardan birini görürsen "Rahman olan Allah'a konuşmama rucu adadım bugün kimseyle konuşmayacağım" de." (Meryem, 19/26).


    Kur'an-ı Kerim'de adak ile ilgili olarak bazı mevzu zikredilmişse de bu konuda herhangi bir emir veya nehiy mevcut değildir. Ama ileride de ele alınacağı gibi adaklar yapıldıktan sonra mutlaka yerine getirilmesi gerekir. Adak, yemin keffâreti'nde olduğu gibi yerine getirilmesi kişinin İslâmî hükümlere olan sadakatine bağlıdır. Böyle bir adağı yaptıktan sonra onu yapmaması halinde İslâm alimleri ibâdeti ihmal ettiğinden dolayı onu bu konuda zorlayamazlar. Fakat Cenab-ı Allah Kur'an-ı Kerim'de "Nezirlerini edâ etsinler" (el-Hacc, 22/29) buyurur.

    Adak Kurbanı:

    Adanılan şey bazen kurban olabilir. Bu vaziyette şu iki konuya dikkat edilmesi gerekir:
    * Kurban davar, sığır ve deve gibi dört ayaklı hayvanlardan olur.
    Tavuk, kaz ve hindi gibi iki ayaklı hayvanlardan kurban olmaz.
    * Kurbanın etinden onu adayan kişi ile usûl ve füru yiyemezler.
    Kurbanın eti yoksullara dağıtılır.
    Eğer yerlerse yedikleri miktarın değerini yoksullara vermeleri gerekmektedir.