Dua Abdest Duası- Abdest Aldığımız zaman okuyacağımız dualar

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve saadet tarafından 3 Aralık 2018 başlatılmıştır.

1. saadet

saadet Moderatör Admin

Abdest Duası- Abdest Aldığımız zaman okuyacağımız dualar

-Abdestsiz olarak şu üç şeyi yapmak haramdır: Namaz kılmak, Kâ'be'yi tavâf etmek, üzerinde bir kılıf bulunmaksızın Kur'ân-ı kerime ve bir âyet-i kerimeye dokunmak. Câmiye abdestsiz girmek ise mekruhtur. (Şürnblâli)
    -Abdestli olarak ölen ölüm acısı çekmez. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsi)

-Öncelikle niyet edilir. Eûzü-besmele çekilir.Sonra Abdest almaya başlanır. Her bir âzayı yıkarken şu duâlar okunur:

Ağıza su verirken:
    اَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذى جَعَلَ الْمَاءَ طَهُورًا وَاْلاِسْلامَ نُورًا
    "Elhamdü lillâhi`llezi ce`ale`l-mâe tahûran ve`l-İslâme nûran. Suyu temizleyici, İslâmı da nûr kılan Allah`a hamdolsun."

Buruna su verirken: اَللّهُمَّ اَعِنّى عَلى تِلاَوَةِ الْقُرْانِ وَذِكْرِكَ وَشُكْرِكَ وَحُسْنِ عِبَادَتِكَ "Allahümme eınni alâ tilâveti`l-Kur`ân ve zikrike ve şükrike ve hüsni ibâdetik. Ey Allahım, Kur`an okumak, seni zikir ve sana şükür etmek, sana olan ibâdeti güzelleştirmek hususlarında bana yardım et!.".

Yüzü yıkarken: اَللّهُمَّ اَرِحْنى رَائِحَةَ الْجَنَّةِ وَلاَتُرِحْنى رَائِحَةَ النَّارِ "Allahümme erıhni râihate`l-Cenneti ve lâ türıhni râihate`n-nâr. Allahım, bana Cennet kokusunu duyur, Cehennem kokusunu hissettirme!"

Sağ kolu yıkarken: اَللّهُمَّ بَيِّضْ وَجْهى يَوْمَ تَبْيَضُّ وُجُوهٌ وَتَسْوَدُّ وُجُوهٌ " Allahümme beyyıd vechi yevme tebyaddu vücûhün ve tesveddü vücûh. Allahım, yüzlerin kiminin ak, kiminin kara olduğu o günde, benim yüzümü kara değil, ak çıkar! "

Sol kolunu yıkarken: اَللّهُمَّ اَعْطِنى كِتَابى بِيَمِينى وَحَاسِبْنى حِسَابًا يَسيرًا "Allahümme a`tıni kitâbi biyemini ve hâsibni hisâben yesirâ. Allahım, kitâbımı sağımdan ver, hesabımı da kolay eyle!"

Başı meshederken: اَللّهُمَّ لاَ تُعْطِنى كِتَابى بِيَسَارى وَلاَ مِنْ وَرَاءِ ظَهْرِى "Allahümme lâ tu`tıni kitâbi biyesari ve lâ min verâi zahri. Allahım, kitâbımı solumdan ve arkamdan verme."

Kulaklara meshederken: اَللّهُمَّ اَظِلَّنى تَحْتَ ظِلِّ عَرْشِكَ يَوْمَ لاَ ظِلِّ اِلاَّ ظِلُّ عَرْشِكَ "Allahümme ezılleni tahte zılli arşike yevme lâ zılle illâ zıllü arşik. Allahım, Arşının gölgesinden başka gölge olmadığı günde, beni Arşının gölgesinde gölgelendir."

Boynu meshederken: اَللّهُمَّ اجْعَلْنى مِنَ الَّذينَ يَسْتمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ اَحْسَنَهُ "Allahüme`c`alni mine`llezine yestemiûne`l-kavle feyettebiûne ahseneh. Allahım, beni sözü dinleyip de en güzeline uyanlardan eyle"

Ayakları yıkarken; اَللّهُمَّ اَعْتِقْ رَقَبَتى مِنَ النَّارِ "Allahümme a`tik rekabeti mine`n-nâr. Allahım, boynumu Cehennem ateşinden âzâd eyle"

اَللّهُمَّ ثَبِّتْ قَدَمىَّ عَلَى الصِّرَاطِ يَوْمَ تَزِلُّ فيهِ اْلاَقْدَامُ Allahümme sebbit kademeyye ale`s-sırâti yevme tezillü fîhi`l-akdâm Allahım, ayakların Sırat üstünde kaydığı günde, ayaklarımı sırat üstünde sâbit eyle, kaydırma!..