Abdest duaları ve anlamları

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve saadet tarafından 21 Haziran 2017 başlatılmıştır.

  1. saadet

    saadet Moderatör Admin

    Abdest duaları ve anlamları


    Namazın şartlarından birisi olan abdest;

    Namaz ve Kabe'yi tavaf, tilavet secdesi gibi bazı ibadetleri yapmak için, vücudun belirli uzuvlarını usulüne uygun olarak yıkamak veya mesh etmektir.

    Manevi temizlik ve namaz başta olmak üzere ibadetlere ruhen ve bedenen hazırlık mahiyetinde olan abdest, aynı zamanda maddi bir temizlenme vasıtasıdır.

    Kur'an-ı Kerim'de;

    “Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip-
    her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın…” (Maide, 5/6)buyurulmaktadır. Peygamber Efendimiz de “Bir Müslüman abdest aldığı zaman, yüzünü yıkarken gözleriyle işlediği günahlar abdest suyu ile dökülür gider.

    Ellerini yıkadığında elleri ile işlediği günahlar abdest suyu ile dökülür (öyle ki kişi bütün günahlardan arınır ve tertemiz olur). Ayaklarını yıkadığında da, ayaklarıyla işlediği günahları abdest suyu ile akıp gider.

    Nihayet o Müslüman günahlarından tamamıyla arınmış olur” (Müslim, Taharet, 32) buyurmak suretiyle abdestin önemine işaret etmiştir.

    Usul ve adabına uygun bir şekilde abdest şöyle alınır:

    Abdeste niyet ve euzü-besmele ile başlanır, parmak aralıkları da dahil eller bileklere kadar üçer defa yıkanır, dişler temizlenir, ağza ve buruna üçer defa su verilip yıkanır. Yüz ve dirseklerle beraber kollar üçer defa yıkanır. Sağ el ıslatılarak elin içiyle başın üstü bir defa mesh edilir. İki elin içi ile başın tamamının mesh edilmesi daha iyidir.

    Eller ıslatılarak parmaklarla kulakların içi ve dışı, sonra da ense birer defa mesh edilir. En son olarak da, üç defa ayaklar topukları ile birlikte yıkanır. Yıkamaya sağ uzuvlardan başlamak, suyu iktisatlı kullanmak, abdest esnasında ve sonunda dua etmek, kelime-i şahadet getirmek abdestin sünnetlerindendir.

    Selef-i salihin olarak nitelendirilen İslam alimleri tarafından tanzim edilmiş ve abdest esnasında okunması tavsiye edilen bazı dualar vardır. Abdest alacak kimse, abdeste başlarken “Euzü ve Besmele” çektikten sonra sırasıyla şu duaları okur:

    a) Eller Yıkanırken okunacak Dua okunuşu:

    “Elhamdulillahillezi ce'alel-mae tahuren ve ce'alel-İslame nura.”

    Anlamı: “Suyu temizleyici, İslam'ı da nur kılan Allah'a hamdolsun.”

    b) Ağız Yıkanırken okunacak Dua okunuşu:

    “Allahümme! Eskıni min havzı nebiyyike ke'sen la ezme'u ba'dehu ebeda.”

    Anlamı:“Ey Rabbim, bana Peygamberinin havzından bir kase içir, ondan sonra hiç susamayayım.”

    c) Burna Su Verilirken okunacak Dua okunuşu:

    “Allahümme! La tahrimni raihate na'imike ve cinanike.”

    Anlamı: “Allah'ım! Beni nimetlerinin ve cennetlerinin güzel kokularından mahrum etme.”

    ç) Yüz Yıkanırken okunacak Dua okunuşu:

    “Allahümme! Beyyıd vechi binurike yevme tebyeddu vücuhun ve tesveddu vücuh.”

    Anlamı: “Ey Rabbim! Nice yüzlerin beyaz, nice yüzlerin kara olacağı günde yüzümü nurunla beyaz kıl, nurlandır.”

    d) Sağ Kol Yıkanırken okunacak Dua okunuşu:

    “Allahümme! A'tıni kitabi bi-yemini ve hasibni hısaben yesira.”

    Anlamı: “Ey Rabbim! Kitabımı sağ elime ver ve hesabı-mı kolay gör.”

    e) Sol Kol Yıkanırken okunacak Dua okunuşu:

    “Allahümme! La tu'tıni kitabi bi şimali ve la min verai zahri ve la tuhasibni hısaben şedida.”

    Anlamı: “Ey Rabbim! Kitabımı sol elime verme, arkamdan da verme ve hesabımı zorlaştırma.”

    f ) Baş Meshedilirken okunacak Dua okunuşu:

    “Allahümme! Ğaşşini bi rahmetike ve enzil 'aleyye min berakatike.”

    Anlamı: “Allah'ım! Beni rahmetinle sar, üzerime berakatından indir.”

    g) Kulak Meshedilirken okunacak Dua okunuşu:

    “Allahümmec'alni minel-lezine yestemi'unel - kavle fe yettebi'une ahsenehu.”

    Anlamı: “Ey Rabbim! Beni sözü dinleyip de ona en güzel şekilde tabi olanlardan kıl.”

    ğ) Boynuna Meshederken okunacak Dua okunuşu:

    “Allahümme a'tık rakabeti minen-nari.”

    Anlamı: “Ey Rabbim! Benim boynumu ateş esaretinden kurtar.”

    h) Ayaklar Yıkanırken okunacak Dua okunuşu:

    “Allahümme! Sebbit kademeyye ‘alas-sıratı yevme tezulü fihil-akdam.”

    Anlamı: “Ey Rabbim! Nice ayakların kaydığı günde benim ayaklarımı sırat üzerinde sabit kıl.”

    i) Abdest Bittikten Sonra okunacak Dua okunuşu:

    “Eşhedü ella ilahe illallahu vahdehu la şerike leh. Ve eşhedü enne Muhammeden ‘abdühu ve resulühü. Allahümmec'alni minet-tevvabine vec'alni minelmutatahhirin. Sübhanekellahümme ve bi-hamdike eşhedü en la ilahe illa ente estağfiruke ve etubü ileyke.”

    Anlamı: “Şehadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur. O, birdir ve O'nun ortağı yoktur ve şehadet ederim ki Muhammed O'nun kulu ve elçisidir.
    Allah'ım! Beni tövbe edenlerden ve çok temizlenenlerden eyle.Allah'ım! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim.Allah'ım! Şehadet ederim ki Senden başka hiçbir ilah yoktur. Senden mağfiretini isterim ve Sana tövbe ederim.