30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI AKDENİZ KIYILARINDA Yaslı gittim, şen geldim, Aç koynunu ben geldim, Bana bir yudum su ver, Çok uzak yoldan geldim. Korkma, açıl! Şen yurdum, Dağlara ordu kurdum; Açık denizlerine, Süngümle kilit vurdum. Rüzgârlardan atım var, Şimşekten kanadım var, Göğsümde al yapılı, Gazilik beratım var. Rüzgâr bana at oldu, Şimşekler kanat oldu, Eğilin gökler dedim, Bulutlar kat kat oldu. Irmaklar gibi taştım, Yalçın kayalar aştım, Hakk'a şükürler olsun, Geldim sana ulaştım. Varsın, yansın ocağım, Kurtuldu al sancağım, Bayrağımın altında, Ben hür yaşayacağım. Deniz, deniz, Akdeniz! Suları berrak deniz, Karşıda yâr ağlıyor, Gideyim, bırak deniz! Açıldı Kale yolu, Göründü Gelibolu, Bırak beni gideyim, Orası yârla dolu. Yürü ey şanlı Gazi! Kılıcı kanlı Gazi! Meriç seni bekliyor, Büyük ünvanlı Gazi! Samih RİFAT 30 AĞUSTOS Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos İçime bir ordu havası dolar. Başlar dimdik, gözler çelik, yüzler pos, Bayrak imil imil, geçer ordular... Geçer tunç adımlar demir göğüsler, Geçer Mehmetçikler, geçer subaylar, Hepsinin alnında zaferden süsler. Geçer hayalimde bir bir alaylar. Geçer toplar, geçer atlar, yağız, al, Geçer dağlar, geçer yollar, şehirler... Yangınlar üstünde ince bir hilal! Yaralılar düşe kalka geçerler. Çılgın bir istekle bu şan akını Afyon'dan, İzmir'e kaçlar çağıldar. Unutmuş at gemi, kılıçlar kını, Can canı unutmuş zafere kadar. Ne var bu dünyada sana yakışan, Alnında bir zafer sabahı kadar; Sen Mehmetçik, söyle büyük kahraman, Sana zafer kadar yakışan ne var? Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos, İçime bir zafer havası dolar. Başlar dimdik, gözler çelik, yüzler pos, Bayrak imil imil, geçer ordular... Ahmet Kutsi TECER AKDENİZE 26 Ağustos, gece sabaha karşı, Topların çelik ağzı çaldı bir hücum marşı. Bu ölüm bestesinin içinde yandı dağlar, Altüst oldu siperler, eridi demir ağlar. Fırtınadan yeleli, yıldırımdan kanatlı, Alevlerin içinden geçti binlerce atlı. Çığlıkla, iniltiyle sarsıldı, köşe bucak, Savruldu gökyüzüne: kafa, kol, gövde, bacak! Rüzgârlarla atbaşı yarış etti bu akın, Şimdi yakınlar uzak, şimdi uzaklar yakın! Akdeniz, ayakları altında ordumuzun, Mavi bir atlas gibi serilmişti upuzun. Çekti Kadifekale albayrağını yine, Güzel İzmir büründü yine eski rengine. Süngüler ilk amaca tam on dört günde vardı, O gururlu alınlar yere düşüp yalvardı. Yusuf Ziya ORTAÇ AKINCI Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi şendik; Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik! Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: ilerle! Bir yaz günü geçtik Tuna'dan kafilelerle... Şimşek gibi bir semte atıldık yedi koldan. Şimşek gibi Türk atlarının geçtiği yoldan. Bir gün doludizgin boşanan atlarımızla, Yerden yedi kat arşa kanatlandık o hızla.., Cennette bugün gülleri açmış görürüz de, Hâlâ o kızıl hâtıra titrer gözümüzde! Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik, Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik! Yahya Kemal BEYATLI DUMLUPINAR İNSANINA Sayende yaşayanlar, bugün sana kul, şehit! Seni görmeye geldik, kalk, doğrul, meçhul şehit! Kımıldan, yaklaş bize ve bağrımıza yaslan! Her yiğitin gönlünde yatar, derler bir arslan, Hepimizin gönlünde şimdi bir MEHMETÇiK var. Çok mu bu çoraklara getirmişsek bir bahar? Fani vecdi değil bu eskimiş bir masalın. Sana gökte değecek gibi şimdi her alın, Tabutunu taşıyor gibi şimdi her omuz, 17 milyon birden alnından öpüyoruz. Birimizde yok artık gündelik kaygı, çalım... Mehmetçik, kalk Mehmetçik! Yüzünü tanıyalım. Kalk, zevkimiz, Türklüğü bir yüzde görmek olsun, Kalk, Tarih, Tanrı birden dirilsin, gerçek olsun... Bozkır, herzemankinden alımlı, zorlu, sıcak, Nerdeyse ruhun tütüp topraklardan çıkacak. Kimse can vermemiştir zevkini tada tada, Bu kadar engin, temiz, mukaddes bir maksada. Bir insanken bütün bir vatan olmak, ölüşün, Teninden silkindiğin eşsiz sabahı düşün. Bir topun ağzı ufuk, gülle güneşin adı, O sabah artık güneş bir ufuktan doğmadı. Dumlupınar'sız kalan İstiklâl, sakat-yarı, Dumlupınarlar millet yapacak yığınları. İstenince yerini doldurmak maksadımız, Bugün Mehmetçik bizim müşterek soyadımız. Dumlupınarlar'dayız biz bugün de yarın da, Yaşayan Mehmetçiğiz dâvanın saflarında. Sen nasıl ulaştınsa ilk hedef Akdeniz'e, Ve nasıl getirdinse dünyayı orda bize. Şehit asker! Bizde de aynı hamle, aynı hız, Sana lâyık bir vatan yapmak dâvâsındayız. Behçet Kemal ÇAĞLAR