Hacet namazı nasıl kılınır Herhangi bir ihtiyacı olan kişinin, bu ihtiyacının giderilmesini Allah Azze ve celle'den dilemek üzere kıldığı namaza hacet namazı denilmektedir. Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır: "Kimin Allah'tan veya insanlardan bir dileği varsa insanlardan bir dileği varsa, şartlarına uygun, güzel bir abdest alsın, sonra iki rekat namaz kılsın, sonra Allah'a hamd-ü sena etsin, Resulüne salat ve selam getirsin.... (namaz bitirdikten) sonra da şu duayı okusun: “La ilahe illAllahü’l-halimü’l-kerim, sübhanellahi Rabbiye’l-arşi’l-azim, el-hamdü lillahi Rabbi’l-alemin, es’elüke mucibati rahmetike ve azaime mağfiretike, ve’l-ismete min külli zenbin ve’l-ganimete min külli birrin ve’s-selamete min külli ismin, la teda’ li zenben illa ğafertehu ve la hemmen illa ferractehu, ve la haceten hiye leke rıdan illa kadayteha, ya erhamer-rahımin.” Manası: Allah'tan başka ilah yoktur. O çok yücedir, kullarına merhametle muamele edendir. Büyük arşın Rabb'i olan Allah'ı bütün noksanlıklardan tenzil ederim. Hamd, alemlerin sahibi Allah'a mahsustur. Allahım, senden rahmetini, mağfiretini, her iyiliği elde etmeyi, her günahtan da kurtuluşumu talep ederim. Bağışlanmamış hiçbir günah ve giderimemeiş hiçbir kederi bende bırakma. Senin rızanın olduğu hiçbir işi, haceti yerine getirilmemiş bırakma, ey merhamet edenlerin en merhametlisi..." (Tirmizi, salat, 348) Ayrıca bir hacetini arz edecek olan kişinin, sıkıntılı zamanlarda okunacak dualardan olması da müstehaptır: "Allahümme rabbenâ âtinâ fi'd-dünya haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe'n-nâr." Manası: "Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi Cehennem azabından koru!" Osman b. Huneyf (radıyallahu anh) anlatıyor: "Gözleri görmeyen bir adam Hz. Peygamber'e (sallalahu aleyhi vesellem) geldi ve, -Allah'ın bana sağlık vermesi için (gözlerimin iyleşmesi için) bana dua et, dedi. Resulullah (sallalahu aleyhi vesellem), -İstersen dua edeyim ama sabretmen senin için daha hayırlıdır, buyurdu. Adam, - Dua et, dedi. Bunun üzerine Resulullah, ona güzelce abdest almasını ve şu dualarla dua etmesini emretti: 'Allahım! Rahmet Peygamberi, Peygamber'in Muhammed ile senden istiyor ve sana yöneliyorum. Allahım o Peygamber'ini bana şefaatçi kıl.' (Hakim, el-Müstedrek, 1/313.)