1. Dünya savaşında osmanlı devletinin savaştığı cepheler nerelerdir harita üzerinde gösterimi

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve Lasey tarafından 8 Nisan 2017 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    1. Dünya Savaşında Osmanlı Devleti’nin savaşa dahil olması ile birlikte savaşta yeni cepheler açılmış ve savaş daha geniş bölgelere yayılmıştır.

    Çok fazla cephede savaşmak mecburiyetinde kalan Osmanlı Devleti’nin saldırı planının ana hedefi İttifak Devletleri’nin Avrupa tarafındaki savaş yükünü azaltmaktı. Bu sebeple Türkler Doğu bölgesinde Kafkasya Cephesinde, Güney bölgesinde Hicaz, Yemen, Irak, Suriye, Filistin cephelerinde, Batı bölgesinde Galiçya, Romanya, Makedonya cephelerinde ve bunlara ek olarak Çanakkale cephesinde olmak üzere 4 farklı cephede savaşa katılmıştır. Bu cephelerden Kafkasya cephesi ve Kanal cephesi taarruzun yapıldığı bölgelerdi. Çanakkale, Hicaz, Yemen, Irak, Suriye ve Filistin cephelerinde ise savunma yapılıyordu. Galiçya, Romanya, ve Makedonya cepheleri ise yardım amaçlı açılmıştı, bu cephelerde aktif olarak Osmanlı Devleti savaşa katılmamıştı.

    Osmanlı Devleti Savaş Cepheleri Harita

    Osmanlı Devleti Savaş Cepheleri Harita.

    Birinci Dereceden Cepheler;

    Kafkasya Cephesi
    Çanakkale Cephesi
    Sina ve Filistin Cephesi
    Hicaz – Yemen Cephesi
    Irak Cephesi

    İkinci Dereceden Cepheler;

    İran Cephesi
    Galiçya Cephesi
    Makedonya Cephesi

    Kafkasya Cephesi

    30 Ekim’de imzalanan Mondros Mütarekesi uyarınca Türk ordusu işgal ettiği Kafkasya topraklarını bırakarak 1914 sınırına geri çekildi. Türk ordusunun boşalttığı Batum, Ardahan ve Kars’ta kurulan Milli Şura Hükümetleri 1919 ilkbaharında Kafkasya’daki İngiliz kuvvetleri tarafından tasfiye edildi.

    Çanakkale Cephesi

    Kurmay Albay Mustafa Kemal’in komuta ettiği birinci ve ikinci Anafartalar Muharebeleri’yle bu ileri harekât da başarısızlığa uğramıştır. 9 Ocak 1916 tarihinde Gelibolu Yarımadası’ndan müttefik kuvvetlerin tahliyesi tamamlanmıştır.

    Hicaz-Yemen Cephesi

    Bin bir güçlükle Medine’yi, Yemen’i, Asir’in kuzeyini I. Dünya Savaşı sonuna kadar savunan 7. Kolordu Mondros Mütarekesi’nden bir müddet sonra, 23 Ocak 1919’da teslim oldu. Dönüşte kutsal emanetler İstanbul’a getirilmiştir.

    Sina ve Filistin Cephesi

    General Allenby komutasındaki İngiliz kuvvetlerinin Mart 1918 başı ile 18 Mayıs arasındaki Telazur, 1. ve 2. Salt-Amman taarruzları başarıyla durduruldu. Yığınaklarını artıran ve mevcudu 550.000’e yükselen İngiliz ordusunun 19 Eylül 1918’de Filistin’de başlattığı taarruz hızla gelişti ve Filistin tamamen İngilizlerin eline geçti. (Nablus Hezimeti)

    Irak Cephesi

    1918 yılında aldıkları takviyelerle iyice güçlenen İngiliz birlikleri, petrol yataklarının bulunduğu Musul’a giremediler. Ancak, ne yazık ki, Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından üç gün sonra 3 Kasım 1918’de, mütarekeye aykırı şekilde burayı işgal ettiler.

    Galiçya Cephesi

    Rusya orduları Karpat dağlarının kuzey eteklerine kadar yanaştı. Bunun üzerine Almanlar doğu cephesinin merkezi Gali.ya’ya Türk kuvvetlerinin gitmesi konusundaki Enver Paşa’nın teklifini kabul ettiler. Daha önce Çanakkale’de savaşmış 19. ve 20. Tümenler’den 15. Kolordu oluşturularak, Temmuz 1916’dan itibaren yaklaşık 30.000 asker her tabur bir tren katarına denk gelecek şekilde, trenle yola çıkarıldı. Eylül 1916’da intikal tamamlanmıştı.

    Makedonya Cephesi

    Makedonya Cephesi (veya Selanik Cephesi), I. Dünya Savaşı’nda 1915 sonbaharından itibaren İttifak Devletleri tarafından saldırıya uğrayan Sırbistan’a destek amacıyla İtilaf Devletleri’nin açmış olduğu, Balkan Cephesi’nde bulunan bir dizi çarpışmadır.