Topuk Dikeni Nasıl Tedavi Edilir?

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Beyza tarafından 14 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Topuk dikeni nedir? nasıl geçer


    Topuk özel bir yağ dokusu ile çevrilidir. Bu yağ dokusu şok absorbe eden bir yapıdır ve topuğa gelen direkt yükün % 20-25’ini absorbe eder.Topuk yağ dokusunun yerleşimi ve bölmeli yapısı nedeniyle hidrolik bir amortisman gibi hareket etmektedir.

    Topuk ağrısına sebeb olan durumlardan birisi “ topuk dikeni” olarak bilinen hastalıktır. Genelde 40-60 yaş arasında sıklıkla görülür. Şişmanlıkayak taban bozuklukları uzun süre ayakta kalma yürüme ve bazı spor dallarındaki aktiviteler hazırlayıcı faktör oluştururlar.

    Hasta genellikle sabah kalkınca ilk adımda şiddetli topuk ağrısından yakınır. Daha sonra kısmen hafifleyen ağrı uzun süre yürüme ayakta kalma ile tekrar artabilir.

    Topuk Dikeninin oluşma sebebi ayak tabanındaki aşırı zorlanmadır. Ayak tabanındaki dokuların topuğa yapışma yerinde gerilme zorlanma nedeniyle zamanla minik yırtık ve zedelenmeler oluşur. Daha sonra oluşan doku iltihabı ve sertleşmesi yerini kemikimsi bir yapıya bırakır. Bu da röntgen filminde topuğa batmış bir diken gibi görünür. Ağrının sebebi dokuda meydana gelen zedelenmedir. Oluşan kireçlenme vücudun zedelenmeye karşı verdiği reaksiyondur.

    Tedavide kullanılan yöntemler
    Ayakkabı içine yerleştirilen ağrılı bölgeye gelen kısmı delik olan topuk yastıkçığı/taban desteği
    Laser terapi uygulanması
    Yumuşak doku masaj teknikleri
    Egzersiz uygulamaları

    Lazer tedavisi
    Yaklaşık 35 yıl önce geliştirilen Laser terapi cilt ve altındaki dokulara ulaşarak vücudun doğal iyileştirme sürecini uyaran özel tip bir ışın tedavisidir.Sonuçta daha hızlı iyileşme ağrıda şişme ve enflamasyonda azalma sağlar.
    Hücreler Laser enerjisine maruz kaldıklarında bir dizi kimyasal reaksiyon meydana gelir.Bu reaksiyonlar sonucu bazı iyileştirici etkiler oluşur:

    Artmış hücre metabolizması
    Lokalize kan akımının iyileşmesi
    Kollagen kas dokusunun gelişimi
    Akut ve kronik ağrının iyileşmesi
    Lokalize enflamasyon ve ödemin azalması
    İmmün sistem stimülasyonu
    Sinir fonksiyonlarının stimülasyonu