İstihare Namazı ve Duası Nasıl Olmalıdır?

Konusu 'Namaz kılmak' forumundadır ve Lasey tarafından 19 Ekim 2016 başlatılmıştır.

  1. Lasey

    Lasey Admin

    İstihare duası ve namazı nasıl yapılır

    Sözlükte "hayır ve iyilik istemek, bir şey hakkında hayır talep etmek" manalarına gelen istihare, bir kişinin yapmayı istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağını Allah Azze ve celle'nin kendisine bildirmesi maksadıyla yatmadan önce iki rek'at namaz kılarak Cenab-ı Allah'a dua etmesidir.

    İstihareden önce ya da sonra, gerekli istişareler yapılmalıdır ve o iş hakkında karar verilir Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor: “İş konusunda onlarla istişare yap. İstişareden sonra o isi yapmaya tam olarak karar verince, artık Allah’a dayan ve güven” (Ali İmran, 3/159).


    İstihare namazın birinci rekatında Fatiha'dan sonra Kafirun suresi; 2. rekatında Fatiha'dan sonra İhlas suresi okunur. Namazdan sonra istihare duası yapılır.


    Cabir b. Abdullah (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) bizlere, sanki Kur'an'dan bir süre öğretir gibi, her işimizde istihare yapmamızı öğretti. Derdi ki: Sizden biriniz, bir yapmaya niyetlendiği zaman, farz namazların haricinde iki rekat namaz kılsın. Namazdan sonra şöyle dua etsin:



    istiare-namazı-ve-duası.


    "Allâhümme inni estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es'elüke min fadlike'l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta'lemu ve lâ a'lemu ve ente allâmu'l guyûb. Allâhümme inkünte ta'lemu enne hâza'l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri tev âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in künte ta'lemu enne hâza'l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ev âcili emri ve âcilihi f'asrifhu anni va'srifni anhu ve'kdur li el-Hayra haysü kâne. Sümme ardihi bihi"

    Anlamı: 'Allahım! Senin ilmine danışıyor ve senin kudretinden yardım diliyorum. İstediğimi de senin büyük fazlından istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, benim ise hiçbir şeye gücüm yetmez. Sen her şeyi bilirsin, ben ise hiçbir şey bilmem. Sen bütün gizlilikleri bilensin.

    Allahım! Eğer bu iş (burada işini zikreder) benim dünya ve ahiret kazancım adına, başlangıcı ve neticesi itibariyle hayırlı ise ve sen bunu biliyorsan -ki şüphesiz biliyorsun-, o işi benim için taktir buyur, kolaylaştır ve sonra da onda, benim için bereket kıl ve yine sen biliyorsun ki bu iş benim din, dünya ve ahiretim hesabına başında veya sonunda hayırsızdır, onu benden uzaklaştır, beni de ondan uzak tut. Hakkımda ne hayırlıysa bana onu taktir et. Sonra da taktirine beni hoşnut eyle...'

    Bundan sonra kişi hacetini dile getirerek Rabb'inden hayırlısını ister..." (Buhari, Teheccüd, 25; Daavat, 48)

    Alimler demişlerdir ki: İki rekatlık bir namaz kılarak ve yukarıda zikredilen duayı yaparak istihare yapmak müstehaptır. Bu namazın ilk rekatında, Fatiha'yı okuduktan sonra Kafirun suresini, İkinci rekatında ise İhlas suresini okur. Şayet namazı kılamayacak kadar mazurlu olursa, sadece duasını okumakla yetinir. Yukarıda zikrettiğimiz duaya, Allah Teala'ya hamdederek ve Resulüne salatû selam getirerek başlamak ve yine aynı şekilde bitirmek müstehaptır.

    Sonra, hadis-i şerifte de ifade edildiği üzere, hangi iş olursa olsun istihare yapmak müstehaptır. İstihare yaptıktan sonra artık kalbine doğduğu şekilde hareket eder.