Hadis ve sünnet kavramlarının anlamları nelerdir?

Konusu 'Peygamber Efendimizin sünnetleri' forumundadır ve Adile tarafından 11 Mart 2014 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Hadis ve sünnet kavramlarının anlamları

    Hadis:
    İslam dininde sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in değişik olaylar ve sorunlar karşısında insanları aydınlatmak, Kur'an-ı Kerim'in bazı ayetlerini daha açık bir dille ifade etmek için söylediği sözlerdir.

    Dini literatürde hadis, “Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in sözü, daha sonra da O'nun söz, fiil ve takrirleri” için kullanılmıştır. Hatta sahabe ve tabiun söz ve fiillerine de -mevkuf ve maktu kayıtlarıyla da olsa- hadis denilmektedir.

    Sünnet: Sözlükte sünnet; (tutulan yol, davranış, hüküm, adet, kanun) gibi manalara gelmaktedir ve Kur'an-ı Kerim'de yer alan şu ayet bu anlamları destekler: “Daha önce gelip geçenler hakkında da Allah’ın kanunu (sünnetullah) böyledir. Allah’ın kanununda asla değişme bulamazsın.” (Ahzab suresi, 62. ayet.)

    Dini bir terim olarak sünnet, Kur'an-ı Kerim'den sonra dini kaynakların ikincisi olup, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in söz, fiil ve takrirleri onaylarıdır ve“Söz, haber, yeni şey” manalarına gelen hadis ise sünnetle eş anlamlı sayılabilir. Hadislerin tümü sünneti oluşturmaktadır.