Allah duamıza nasıl cevap veriyor

Konusu 'Dua hazinesi' forumundadır ve Beyza tarafından 17 Eylül 2014 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Allah'u Teala dualarımıza nasıl cevap veriyor


    Dini birt terim olarak dua, kulun bütün benliğiyle Yüce Allah'a yönelerek O'ndan dilekte bulunması ve O'ndan bir şeyler istemesidir. Diğer bir deyişle Allah'ın yüceliği karşısında kulun acizliğini itiraf ederek, sevgi ve yüceltme duguları içinde O'nun lütuf ve yardımını dilemesidir.

    Kullarım sana, beni sorduğunda "söyle onlara" Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O halde "kullarım da" benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar.(bakara 186 ayet )

    Günah içinde yüzen bir kimsenin dünya işleri ile ilgili duasının kabul olması, isteklerine kavuşması, onun aleyhine olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    "Mümin dua ettiği zaman, Allahü teâlâ, Cebrail aleyhisselama, "İsteğini hemen yapma, ben onun sesini seviyorum" buyurur. Günahkâr dua edince de, "Bunun isteğini hemen yerine getir, ben onun sesini sevmiyorum" buyurur." (İbni Neccar)

    Kâfirin yaptığı duanın hemen kabul olmasını, müminin duasının gecikmesini merak eden meleklere Allahü teâlâ buyuruyor ki:
    "Ben kâfire ve sesine gazap ederim. Beni anmasın, bana dua etmesin diye hemen isteğini veririm. Mümini ve yalvarmasını severim. Benden ve beni anmaktan uzak durmaması için isteklerini geciktiririm." (Ramuz)


    Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır: “Allah'a dua eden herkese Allah icabet eder. Bu icabet, ya dünyada peşin olur, ya da ahirete saklanır, yahut da dua ettiği miktarca günahından hafifletilmek suretiyle olur, yeter ki günah talep etmemiş veya sıla-ı rahmin kopmasını istememiş olsun, ya da acele etmemiş olsun.” (Tirmizî, Daavat 133)