Yasin Suresinin Hikmeti Nedir?

Konusu 'Dini Sorular Ve Cevapları' forumundadır ve Adile tarafından 12 Mayıs 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Yasin suresi, ilk ayetinde bulunan ya ve sin harflerinden dolayı bu ismi almıştır. Bununla beraber “Azime”, “Muimme”, “Müdafi’ai ka-diye” ve “Kalbu’l-Kur’an” isimleri de kullanılmıştır. Kalbu’l-Kur’an, Kur’-an’ın kalbi,Müdafi’a-i kadiye, sahibinden (onu okuyan ve onunla amel eden kişilerden) her türlü fenalığı defeden, Muimme,sahibine dünya ve ahiretin hayatını kazandıran, ondan dünya ve ahiretin korkularını gideren ve Azime ise, sahibi Allah’ın yanında şerefli olarak zikredilen demektir.

    Sure, usul ilminin ana noktalarını, alimler arasında muteber olan meseleleri, en güzel bir şekilde takrir ettiğinden ötürü, Sahih-i Buhari’de sekerat halinde olan ölüler üzerine okunsun diye varid olan emrin nedenini ortaya koyar.

    Ebu Nasr, «Etîbane» isimli kitabında Hz. Aişe’den şöyle rivayet ediyor. Buyurdular: “Allah’ın Kitabı’nda bir sure vardır. Ona Allah katında el-azime adı verilmektedir. Onu okuyan, Allah katında şerefli olan kişi adını almaktadır. Onu okuyan bir kimse Kıyamet Günü’nde Revi ve Mudar kabilelerinin fertlerinden daha fazlası hakkında şefaat edecektir. Bu sure Yasin Suresi’dir.” (Bk. Ali Arslan, Büyük Kur’an Tefsiri, 13/400.)

    Yasin suresi, Müslümanlar tarafından çok okunan bir suredir. Diğer surelere nazaran daha fazla rağbet görmektedir. Hz. Muhammed (s.a.s)’in bu sure hakkında söylediği ve okunmasını tavsiye ettiği çeşitli hadisler vardır. Bu hadislerden bazıları şöyledir:

    “Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’an’ın kalbi de Yasin’dir. Kim Yasin’i okursa, Allah onun okumasına, Kur’an’ı on kere okumuş gibi sevap yazar” (Tirmizî, Fedailu’l-Kur’n, 7; Darimî, Fedailu’l-Kur’an, 21).

    “Yasin, Kur’an’ın kalbidir. Allah’ı ve ahiret gününü arzu ederek Yasin okuyan kimsenin geçmiş günahı affedilir. Onu ölülerinize okuyunuz” (Ebu Davud Cenaiz 20; İbn Mace, Cenaiz 4; İbn Hanbel, Müsned V, 26, 27).

    “Kim geceleyin Allah rızasını gözeterek Yasîn Suresi’ni okursa, bağışlanır.” (İbn Hibban – Camiussağîr : 2/128)

    Bu hadislerden anlaşıldığı gibi, Yasin’i okuyarak sevabını ölülerin ruhuna bağışlamak caizdir. Ancak Kur’an’ın dirilere nazil olduğu ve insanların, onun manasını anlayarak, emir ve yasaklarına uygun bir şekilde hayat sürdürmeleri için gönderildiği unutulmamalıdır. (bk. Nureddin TURGAY, Şamil İslam Ans