Recep ayına özel nafile namazlar nelerdir?

Konusu 'Kuran-ı Kerim ayetleri' forumundadır ve Beyza tarafından 20 Şubat 2014 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Receb’in 1’i ile 10’u arasında 10 rek’at, 11’i ile 20’si arasında 10 rek’at ve 21’i ile 30’u arasında 10 rek’at kılınacak Hacet Namazı vardır. Bunların üçünün de kılınış şekli aynıdır. Yalnızca namazların sonlarında okunacak dualarda fark vardır.

    Bu 30 rek’at namazı kılanlar, hidayete ererler. Bu namazı kılanın kalbi ölmez. Bu 30 rek’at namaz Resulullah Efendimiz’in (s.a.v.) berberi Selman-ı Pak (r.a.) Hazretleri tarafından rivayet edilmiştir.

    Bu namazlar, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir. Fakat, cuma ve pazartesi gecelerinde ve bilhassa teheccüd vaktinde kılınması daha faziletlidir.

    Kılınışı: Hacet Namazı’na şu niyetle başlanır:

    “Ya Rabbi, teşrifleriyle dünyayı nura gark ettiğin Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Receb-i Şerif hürmetine, beni feyz-i ilahine, afv-ı ilahine, rıza-yı ilahine nail eyle, abid, zahid kulların arasına kaydeyle, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyle, rıza-yı şerifin için” Allahü Ekber.

    Her rek’atte 1 Fatiha, 3 Kul ya eyyühe’l-kafirun, 3 İhlas-ı şerif okuyup, 2 rek’atte bir selam verilir. Böylece 10 rek’at tamamlanır.

    • İlk on gün içinde kılınan namazdan sonra, 11 defa “La ilahe illallahü vahdehu la şerike leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyi ve yümit, ve hüve Hayyün la yemutü biyedihi’l-hayr ve hüve ala külli şey’in kadir” okunup dua edilir.

    • İkinci on gün içinde yani Receb’in 11’i ile 20’si arasında kılınan 10 rek’atten sonra, 11 defa: “İlahen Vahıden Ehaden Sameden Ferden Vitren Hayyen Kayyumen daimen ebeda” okunup dua edilir.

    • Üçüncü on gün içinde, yani Receb’in 21’i ile 30’u arasında kılınan 10 rek’atten sonra da 11 kere: “Allahümme la mania lima a’tayte, vela mu’tıye lima mena’te, vela radde lima kadayte, vela mübeddile lima hakemte, vela yenfeu ze’l-ceddi minke’l-ceddü. Sübhane Rabbiye’l-Aliyyi’l-a’le’l-Vehhab, Sübhane Rabbiye’l-Aliyyi’l-a’le’l-Vehhab, Sübhane Rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-Kerimi’l-Vehhab, Ya Vehhabü ya Vehhabü ya Vehhab” okunur ve dua edilir. (Dua ve İbadetler, Fazilet Neşriyat)