Nene hatunun hayatı ile ilgili kısa bilgiler

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Adile tarafından 17 Aralık 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Nene hatun kimdir hakkında bilgi

    Adını çalışmaları ile tarihe yazdıran kahraman Türk kadını Nene Hatun 1857'de yılında doğdu ve Erzurum'da bulunan Aziziye Tabyası'nın savunulmasında gösterdiği kahramanca çalışmalardan dolayı tarihiminizin unutulmaz Türk kadını simgelerinden biri olmuştur. Nene Hatun henüz yirmi yaşların da iken küçük çocuklarını evde bırakarak Aziziye savunmasına katılmıştr.

    1877 yılın da o dönemde Osmanlı vatandaşı olan Ermeni çeteleri, Azîziye Tabyası'na gîrmîşlerdi. Tabyayı koruyan Türk askerlerini uykuda iken kılıçtan geçirdiler ve ardından Rus askerleri tabyayı ele geçirmişlerdir.

    Bu hadisenin ardından Erzurum halkı ayaklandı ve Tabya'ya doğru yol almaya başlamıştır ve işte bu gidenler arasında Nene Hatun da vardı. Abisi Hasan bir gün öncesin de cepheden yaralı dönmüştü ve Nene Hatun'un kollarında can vermiştir. Nene Hatun üç aylık bebeğini emzirdikten sonra, Yüce Allah'a emanet ederek vedalaşır ve ağabeyinin de tüfeğini alarak yola koyulur.

    Erzurumlular, ölüme gittiklerini bile bile Aziziye Tabyası'na doğru koşuyorlardı ve Tabyada bulunan Rus askerleri, gelenlere ateşi açmışlrdır. Bir çoğu o anda şehit oldu ve göğüs göğüse bîr savaş başlamıştı, Rus ordususun sîlahlrı mükemmeldî. Fakat baltalı, tırpanlı, taşlı, sopalı Türk halkı karşısında yarım saat dayanabîldiler ve Tabya geri alınmıştır.

    Vefatından birkaç ay önce Nene Hatun Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın annesi seçilmiştir.
    Nene Hatun yirmi iki Mayıs 1955 tarihinde zatürre hastalığından dolayı Erzurum'da 98 yaşındayken vefat etti ve kurtuluş mücadelesi verdiği Aziziye Tabyası'na defnedildi.

    nenehatun-rahmetdenizi.