Mevlid Kandili Niçin Kutlanır

Konusu 'Mübarek Günler ve Geceler' forumundadır ve Beyza tarafından 13 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Mevlid Kandili İslam dininin son peygamberi olan Muhammed (s.a.v.)'in doğum gecesi aynı vakitte Hicrî Rebiul-evvel ayının onikinci gecesidir.

    Mevlid, doğum zamanı demektir. İslam dininde Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının onbirinci ve onikinci günleri arasındaki gecedir. Muhammed (s.a.v.)'in doğum günü farklı mezheplerden birçok Müslüman tarafından kutlmaktadır.

    Şiiler onyedinci günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu 2 tarih arasındaki haftayı da Vahdet Haftası ilan etmişlerdir.Kandil Geceleri İslam'ın ilk yıllarında var olan bir adet olmayıp, hicrî üçüncü asırdan başlayarak mistik çevrelerde kutlanmaya başlanmıştır.

    Ülkemizde Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.

    Dinî gün ve gecelerin kutlanmasının başlangıçta bir bayram hevesi ve anlayışı süresinde olduğu, yalnız zamanla ve dinî baskı ile bu gün ve gecelerin mistik bir hüviyet kazandığı bilinmektedir.

    Anadolu Türklerinde kandil günlerinin kutlanması hakkındaki bilgilerimiz, Mevlit ile ilgili bulunmaktadır. Kandil gecelerinde camilerin, bilhassa minarelerin donatılması, III. Murat devrine rastlamaktadır. Mevlit törenleri ise Sultanahmet Camii’nin tarihi ile beraberlik göstermektedir. Bu dinî günlerde, küçüklerin büyükleri ziyaretleri, kandilini kutlama adetleri sürmektedir.