Soru Kuranı kerimde cennet ve cehennemin özellikleri nelerdir

Konusu 'Kuran-ı Kerim ayetleri' forumundadır ve Affan tarafından 29 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Affan

    Affan Kayıtlı Üye

    İslam dininin kutsal kitabı olan Kur'an 'a göre Allah müşrikleri (Allah'a ortak koşanları) cehennemde sonsuza kadar tutacaktır. Günah işlemiş ancak imanlı olan kişiler ise İslam inancına göre cehennemde bir müddet kalacaklardır.

    Cenab-ı Allah, Zumer-17’de Allah’a kul olmanın başlangıç noktasının Allah’a yönelmek (Allah’a ulaşmayı dilemek) olduğunu açıkça ifade etmektedir. Bu yönelmenin neticesinde de kullarını cennetle müjdelemektedir. Bütün sahabe, Allah’a ulaşmayı dileyerek şeytana kul olmaktan kurtulmuş ve Cenab-ı Allah’ın müjdesine mazhar olmuşlardır.

    39 / ZUMER - 17: Vellezinectenebut tagute en ya’buduha ve enabu ilallahi lehumul buşra, fe beşşir ıbad(ıbadi).

    Ve onlar ki; taguta (insan ve cin şeytanlara) kul olmaktan içtinap ettiler (kaçındılar, kendilerini kurtardılar). Çünkü Allah'a yöneldiler (Allah'a ulaşmayı dilediler). Onlara müjdeler vardır. Öyleyse kullarımı müjdele!

    Kaldı ki Allahu Azze ve celle, Allah’a ulaşmayı dileyen kişiyi Kendisine ulaştıracağına dair garanti vermiştir.

    42/ŞuRa-13: ... Allahu yectebi ileyhi men yeşau ve yehdi ileyhi men yunib(yunibu).
    Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).

    Ahiret hayatinda mükafat görecek olanlarin toplanip yaşadigi yere cennet, ceza görecek olanlarin cezalarini çektikleri yere de cehennem denir.

    Cennet, Cenab-ı Allah’ın sayısız nimetleriyle doludur. Bu manayı ifade eden değişik sıfatları vardır:
    1. Cennet’ün - naim: Nimetler bahçesi,
    2. Cennet’ül - huld: Daimi bahçe,
    3. Cennet-i adn: Daimi kalınacak bahçe,
    4. Cennet’ül - me’va: Barınılacak bahçe,
    5. Firdevs: Bahçe,
    6. Ravza: Çayır, çimeni bol olan yer,
    7. Dar’ul - huld: Daimi kalınacak yer,
    8. Dar’ul - mukame: İkamet olunacak yer,
    9. Dar’us - selam: Emniyet ve selamet yeri.

    Kur’an-ı Kerimde ve Hadis-i şeriflerde cennet çeşitli yönleriyle anlatılıyor.
    Cehennem: Cehennemde cismani ve ruhani iki çeşit ceza vardır. Kur’an-ı Kerimde cismani cezalar şu şekilde beyan olunmaktadır:
    1- Kur’an-ı Kerimde cehennem ateşinden ve bu ateşin yakıcılığından çeşitli defalar bahsedilmiştir. O derece ki, "Nar=ateş" sanki cehennemin ikinci ismidir. Buna yakın şu ifadelerle de Kur’an’da geçmektedir: "Sair = parlayan ateş" "Azab’ül-harik = yakıcı azap".
    2- Cehennemde gölge olmayacaktır. Hatta şöyle emir verilecektir: "Haydi, yalan saydığınıza doğru yürüyün. Üç kola ayrılmış gölgeye gidin ki onda gölgelik olmaz. Sizi alevlerden korumaz." (Mürselat: 29-31).
    3- Cehennemde serinlik olmayacaktır. "Orada serinlik ve içecek şey tatmayacaklar." (Nebe’: 24).
    4- Cehennemde rahatlık getirecek olan ölüm de toktur. Cismin ferah bulacağı hayat da yoktur. "Oraya (cehenneme) giren ne ölür ne de yaşar".
    5- Cehennemde içilecek yalnız kaynar su, cerahat ve irin vardır. "Ateşte daima kalacak olanlar, bağırsaklarını parça parça eden kaynar su içenler gibidir". (Muhammet: 15)
    6- Yiyecek, acı meyveler "Zakkum" vardır. "... Yoksa öyle bir zakkum ağacına konmak mı hayırlı? Biz bu ağacı zalimler için nimet kıldık. O ağaç cehennemin dibinde biter. Meyvesi yılanların başı gibidir. Onlar o ağaçtan yiyip karınlarını doyuracaklar, sonra üzerine kaynar sular içecekler, sonra dönüp gidecekleri yer cehennem olacaktır". (Saffat: 62 - 67.)
    7- Yiyecek olarak vücuda hiç faydası olmayan " Kuru dikenler" vardır."Onların bütün yiyecekleri dikenden başka bir şey değildir. (Bu gıda) onları ne (doyurur), semirtir, ne de açlıktan kurtarır." (Gaşiıe:6-7.)
    8- Ateşten elbiseler vardır."Kafirler için ateşten elbiseler biçilmiştir" (Hacc: 19.)
    9- Demirden oturacak yer ve yatak vardır."Onlar için demirden gürzler de vardır".
    10- Boynunda halka ve zincirler vardır."Biz kafirler için zincirler, laleler (halkalar) alevli ateşler hazırladık". (Dehr: 4.) Bu saydığımız cismani cezalardan başka öyle ruhani cezalar olacaktır ki, bakanların gözleri dikilip kalacaktır. Birkaç ayetten örnek görelim: "O, Allah’ın öyle bir ateşidir ki acısı yürekleri sarar." (Hümeze:6-7) "Onlar, uğradıkları gam ve kederden (duydukları acı ızdırapdan) dolayı içinden çıkmak istedikçe yine oraya iade olunurlar (Ve kendilerine) : Yanmanın azabını tadın! denilir." (Hacc:22)