Biyografi Hz. Eyüp Peygamberin kısaca hayatı

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Adile tarafından 21 Eylül 2014 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Hz. Eyüp peygamber'in kıssası

    Hz. Eyüp Kur'an'da adı geçen peygamberlerden biridir ve O üstün ahlaklı bir insandı. Yumuşak huylu, alçak gönüllü, bağışlayıcı, sabırlı ve cömertti, yoksullara ve kimsesizlere her zaman yardım eder, onları koruyup kollardı.

    Cenab-ı Allah Hz. Eyüp'ü peygamber olarak seçti ve görevlendirdi. Eyüp paygamber de insanları Yüce Allah'ın varlığına birliğine inanmaya, güzel ahlaklı olmaya, kötülüklerden uzak durmaya çağırdı.

    Hz. Eyüp son derece zengin bir insandı, geniş arazileri, çok sayıda malı mülkü, hayvanı, hizmetçisi, çalışanı vardı. Geniş bir aileye sahipti, eşi veçocukları vardı, insanlar onun zenginliğine, gücüne, ailesine gıpta ederlerdi. Ancak zamanla Hz. Eyüp'ün bütün malı mülkü serveti elinden gitti, evi yıkıldı, çocukları öldü. Hz. Eyüp bununla da kalmayıp hastalandı, vücudunun her tarafında yaralar çıktı, temel ihtiyalarını bile karşılamaktan aciz düştü. Dostları, akrabaları, tanıdıkları ondan uzaklaştılar, kendisinden yüz çevirdiler. Ancak Hz. Eyüp, yaşadığı tüm bu sıkıntılara karşın hiç bir zaman Cenab-ı Allah'a isyan etmedi, hep sabretti dayandı.

    Hz. Eyüp kendisini bu durumdan kurtrması için Allah'u Teala'ya dua etti, ona sığındı, Rabb'inden yardım diledi. Eyüp Peygamber başına gelen sıkıntılra, hastalıklara, zoruklara yıllarca sabretti. Sonunda Cenab-ı Allh onun dualarını kabul etti, sabrının karşılığını kendisine verdi. Hz. Eyüp hastalıklardan kurtulup iyileşti ve eski zenginliğine, malına, mülküne, yeniden kavuştu.

    Kur'an-ı Kerim'de bu konuyla ilgili şöyle buyrulur: " Eyüp'ü de (an): Hani Rabb'ine, Başıma bu dert geldi. Sen merhametlilerin en merhametlilisin, diye niyaz etmişti. Bunun üzerine biz tarafımızdan bir rahmet ve kulluk edenler için bir hatıra olmak üzere onun duasını kabul ettik, kendisinde dert ve sıkıntı olarak ne varsa giderdik ve ona aile efradını, ayrıca bununla birlikte bir mislini daha verdik."(Enbiya suresi, 83-84. ayetler)

    Bizler Hz. Eyüp kısaslarından dersler çıkaralım ve başımıza gelen olumsuzluklara sabredelim, zorluklardan, sıkıntılardan yılmayalım. Öfke, kızgınlık gibi durumlarda da duygusal davranmayalım ve oumsuz duygularımızı kontrol etmesini bilelim, öfkayle haraket edip başkalarını incitmeyalim.