Hz. Ademin hayatı özet

Konusu 'İslam büyüklerinin hayatları' forumundadır ve Adile tarafından 25 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Hz. Adem a.s ilk insan, ilk peygamber, insanlığın babası. Yüce Allah Hz. Adem a.s'i topraktan (turabtan) yarattı. (Hûd, 11/61; Tâha, 20/55; Nuh, 71/18) Yüce Allah yeryüzünde bir halife yaratacağını meleklerine bildirdiği zaman; ilim, irade ve kudret sıfatlarıyla donatacağı bu varlığın yeryüzüne uyum sağlaması için maddesinin de yeryüzü elementlerinden olmasını dilemiştir:

    Allah Azze ve celle Hz. Adem a.s'ı yaratırken maddesi olan toprağı çeşitli hâl ve safhalardan geçirmiştir:

    Hz. Adem a.s ilk insan olduğu gibi aynı zamanda ilk peygamber'dir. Hz. Adem a.s yeryüzüne indirildikten sonra, Allah Azze ve celle insan nesillerinin hepsini onunla eşi Havva'dan türetmiştir. Yüce Allah bu hakikati Nisa suresinin 1. ayetinde şu şekilde dile getiriyor: "Ey insanlar! Sizi tek bir candan (Adem'den) yaratan, ondan da yine onun zevcesini (Havva'yı) yaratan ve ikisinden pek çok erkekler ve kadınlar türetip yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının... " (en-Nisâ, 4/2)

    Bir hadis-i şeriflerinde Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyuruyor: "Allah Azze ve celle Adem'i a.s. yeryüzünün her tarafından avuçladığı bir avuç topraktan yarattı. Bunun için Ademoğulları kendilerinde bulunan toprak miktarına göre, kimi kırmızı, kimi beyaz kimi siyah, kimi bunların arasında bir renkte; (tabiat bakımından da) kimi yumuşak, kimi sert, bazıları kötü, bazıları da iyi olarak geldiler." (Tirmizî, Tefsir, 3). Bu hadisi Tirmizî sahih bir senetle rivayet etmiştir.
     
    Son düzenleme: 25 Ekim 2013