Güzel söz söylemenin önemi

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Eylül tarafından 10 Aralık 2013 başlatılmıştır.

  1. Eylül

    Eylül Moderatör

    Güzel söz söylemek

    Dil insanlar arasında iletişimi sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Duygularımızı, düşüncelerimizi dil aracılığıyla karşımızdakine naklederiz. Bu sebeple dil toplumda kişiler arasında mühim bir iletişim aracıdır. Başkaları ile sağlıklı iletişim kurabilmenin yolu, güzel söz söylemekten geçer. Bu nedenle atalarımız “Tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır.” Sözü ile bu gerçeği dile getirmişlerdir. Bu sebeble güzel laf insanlar üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

    Peygamberimiz (s.a.v.) de bir hadis-i şeriflerde “Söylenen söz de sihir vardır.” buyurarak, güzel söz söylemenin insanlar üzerinde etkili ve güçlü bir tesir oluşturduğunu veciz bir şekilde belirtmiştir.


    Allah’a ve ahiret inancına sahip bir mümin söz ve hareketlerinin Allah tarafından bilindiğini ve ağzından çıkan her sözün ahirette hesaba çekilmek üzere kaydedildiğini bilir. Bu nedenle söz ağızdan çıkmadan önce muhakeme eder düşünür ardından söyler. Bir hadis-i şerifte Peygamberimiz (s.a.v.) Allah’a ve ahiret gününe inanan hayır söylesin ya da sussun.” Buyurmuştur.

    Söylenen söz toplumda insanlar arası ilişkiler bozarak zarar verir veya kalpleri ve gönülleri birleştirerek hayırlı vede güzel işlere yönlendirir. Bu sebeple sözün hangi amaca hizmet ettiğini iyi tartmak gerekir. Sözün bu işlevinden ötürü Efendimiz müminleri güzel söz söylemeye teşvik etmiştir. O bir hadis-i şeriflerde “Güzel söz söylemek sadakadır.” (Bûhari, Edeb, 34) buyurarak güzel sözün bir ibadet olduğunu beldirmiştir.


    sözz.