Soru Eyyamı biyz orucu ne zaman tutulur

Konusu 'Oruç tutmak' forumundadır ve Adile tarafından 29 Ekim 2014 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Eyyamı biyz orucu

    Allah Azze ve celle'nin rızası için tutulacak nafile oruçlar da başlı başına bir nevi teşkil eder ve bunlar sünnet, müstahab, mendub diye isimlenirler. Aşure günü ile beraber ondan bir gün önce yahut bir gün sonra tutulan oruçlar ve "Eyyam-ı Biyz" denilen her ayın on üçüncü, on dördüncü ve on beşinci günleri tutulan oruçlar gibi bunlar müstahabdır ayrıca“Haram Aylar” denilen Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarının perşembe, cuma ve cumartesi günlerinde ve Zilhiccenin başından dokuz günde tutulacak oruçlar da müstahabdır

    Ancak tek başına cuma günü, yahut tek başına cumartesi günü ve özellikle Muharremin “Aşure günü” denilen yalnız onuncu günü oruç tutmak da tenzîhen mekruhtur.


    Eyyamı biyz orucunun fazileti


    Kameri ayların on üç, on dört, on beşinci günlerinde yani “eyyam-i biyz” denilen ayın en parlak günlerinde nafile oruç tutmanın fazileti hakkında pek çok hadis-i şerif vardır.

    Nitekim Hz. Hafsa (radıyallahu) diyor ki:

    "Dört şeyi Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) hemen hemen hiç terketmedi diyebilirim: Aşura orucu, Zilhicce'nin ilk on gününün orucu, her ayın 13, 14, 15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından önce iki rek'at namaz..." (Ahmed bin Hanbel, Nesâi)

    Hadiste geçen günler, Hicri Takvime göre Kameri ayların on üç, on dört, on beşinci günleridir ve sabah kılınan sünnet ise, sabah namazının sünnetidir.

    Resul- i Ekrem Efendimiz (s.a.v ), Ramazan orucu farz kılınmadan önce “eyyam-i biyz” günlerinde bu orucu tutmuş (Ahmed, 5/246; Tirmizî, Savm, 41, 54),

    Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da bu orucu tutmaya devam etmiş (Tirmizî, Savm, 54),

    "Kim her aydan üç gün oruç tutarsa ömür boyu oruç tutmuş gibi olur." (Tirmizî, Savm, 54, III, 135)

    “(Ramazan ayının dışında ) Oruç tutmak istediğin zaman, ayın 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tut.” (Suyuti, el-Camiu's-Sagir, 1/66 H. No: 892) sözleriyle bu orucun tutulmasını teşvik etmiştir.
     
  2. mevy1985

    mevy1985 Kayıtlı Üye

    çok güzel emeginize saglık
     
    Adile bunu beğendi.
  3. Adile

    Adile Admin

    Teşekkür ederim