Dinimizde Aile İçi İlişkileri İçeren Öğütler

Konusu 'Dini sohbetler' forumundadır ve Adile tarafından 23 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    İslam dini aileye çok önem vermiştir. Bunu Kur’an-ı Kerim’de, peygamberin uygulama ve sözlerinde açıkça görmekteyiz. Kur’an vede hadisler bize ailenin nasıl kurulması ve korunması özellikle, ailedeki bireylerin iletişimi ve sorumlulukları hakkında yol gösterip öğütler vermektedir.

    Akraba vede hısım ziyaretlerinin önemine işaret eder.Dinimiz aile içinde ki bireylerin birbirleri ile saygı, sevgi, şefkat, merhamet dahası güler yüzle hitap etmelerini, eziyet, kırıcı, tavır ve davranışlardan da kaçınmalarını istemektedir.Eve girildiğinde aile efradına selam verilmeli, aile efradının hatırları sorulmalıdır. Fahri Kainat Efendimiz [s.a.v] bir hadisinde:

    [Oğlum, ailenin yanına girdiğinde selam ver ki sana ve ev halkına bereket olsun] buyurmuşlardır.

    [Bir Müslüman eşine sevgiyle baktığı, eşi de aynı şekilde ona baktığı vakit Allah her ikisine de rahmetle bakar.] buyrulmuştur.

    Anne vede babalar çocuklara sevgi ayrıca şefkatle yaklaşmaları gerekir. Çocukların yaptıkları yaramazlıklarından ötürü güzellikle uyarmalıdır. Bu hususta şüphesiz en güzel örnek Fahri Kainat Efendimiz [s.a.v]. O torunlarını sırtına bindirmiş, öpüp, okşamıştır.

    Çocuklar da anne ve babalarına karşı çok saygılı davranmalıdır. Bu hususta Kur’an-ı Kerim’de
    [Rabbin kesin olarak şunları emretti: Yanlız kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri yada her ikisi senin yanında yaşlanır ise, sakın onlara öf bile deme ve onları azarlama. İkisine de tatlı ve güzel söz söyle. İkisine de acıyarak tevazu kanatlarını indir. Ve şöyle de:
    [Ey Rabbim! Onların beni küçükten terbiye edip yetiştirdikleri gibi, sen de kendilerine merhamet et.]
    (İsra suresi, 17-23-24 ayetler). Anne ve babaya saygıyla, iyilik ve şefkatle davranılması gerektiği vurgulanmıştır.