Dinimizde aile hayatının önemi

Konusu 'Dini bilgiler' forumundadır ve Adile tarafından 20 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Aile, toplumunun temel ögesidir. Ailenin yapısı ne kadar sağlam olursa, toplum da o kadar sağlıklı ve güçlü olur. İnsan,yaratılışı gereği bir aile ortamı içinde mutlu olabilmektir. Dinimiz, insanları evlenmeye ve bir aile yuvası oluşturmaya teşvik eder(bkz.Nür,24/32) Böylesine önemli toplumsal bir kurum olan aileyi sağlamca kurmak, geliştirmek ve yaşatmak, aile içinde bir iş bölümü gerekli kılar. Aile bireylerinin birbirlerine karşı görev ve srumlukları vardır. Ailenin sağlıklı bir biçimde sürdürebilmesi için aile bireylerinin birbirlerine karşı sevgi, saygı ve hoşgörüyle görev ve sorumluklarının gereğini yerine getirmesi gerekir.

    Çocukların anne ve babalarına karşı görev ve sormlukları vardır. çocukların hayata gelmesine vesile olan, besleyen, büyüten, yetiştiren ve iyi bir insan olmaları için çaba gösteren onlardır. Dinimiz, Allah'a kulluk görevinin hemen ardından anne ve babaya saygılı olma ve iyi davranmanın bir görev ollduğunu dikkat çeker (bkz. En'am,6/151-153;İsra,17/22-37)
    Peygamberimiz anne-babaya iyilik etmeyi, Allah'ın değerli gördüğü en güzel davranışlar, onlara karşı gelmeyide büyük günahlar arasında sayar (bkz.Buhari,Edeb,1)

    Eşlerin görev ve sorumlulukları konsunda en güzel örnek Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam'ın aile hayatıdır. O, hiçbir zaman eşlerine karşı kaba ve kırıcı olmamıştır. Onlara son derece nazik ve yumuşak davranmış ve her konuda onlara yardımcı olmuş ve şöyle buyurmuştur; "Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en iyi olanınızdır" (Buhari,Edeb,86)

    Çocukların beslenme, barınma, giyim-kuşam ve sağlığının korunması gibi bedensel ihtiyaçlarının karşılanması en başta gelen görevdir. Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhi salatu vesselam , bir kimsenin iyilik yolunda harcadıkları içinde sevabı en bol olanın, aile bireylarine karşı yaptığı harcamalar olduğunu belirtmiştir. O, aile bireylerini muhtaç durumda bırakmanın çok yanlış olduğunu şöyle ifade etmiştir; "İnsanın aile bireylerinisefil bırakması, günah olarak kendisine yeter". (Ebü Davd,Zekat,45)