Soru Cemreler ne zaman düşer 2015

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve öykü tarafından 27 Şubat 2015 başlatılmıştır.

  1. öykü

    öykü Süper Moderatör Süper Moderatör Kayıtlı Üye

    Cemre düşmesi nedir?

    Cemre Türk kültüründe yer etmiş doğanın canlanması baharın gelişini müjdeleyen havaların ısınacağını haber veren bir kavramdır.

    Cemre ilk olarak havaya düşer. 19 – 20 Şubat 2015 tarihlerinde ilk cemre havaya düşer ve havalar yavaş yavaş ısınmaya başlar. İlk cemrenin düşmesi ile havanın yüzü değişir ve ılımanlaşmaya başlar. Bu durumda ilk cemre sıcakların ve baharın gelişini müjdeler.

    İkinci Cemre nereye ne zaman düşer?

    İlk cemreden tam 1 hafta sonra yani 27 Şubat’ta ikinci cemre suya düşer ve sular ısınmaya başlar. Doğa canlanıyor ve yeşilleniyordur. Bu duruma ikinci cemrenin suya düşmesi denmiştir.

    cemre nezaman düşer manevihayat.

    Üçüncü ve son cemre nereye ve ne zaman düşer?

    Son cemre toprağa düşer. Toprak en son ısınan ve en zor uyanandır. Bu nedenle son cemre 6 Mart tarihinde toprağa düşer ve artık doğada bir uyanış başlamıştır.

    Anadolu’da sıklıkla kullanılan ve anlatılan cemre kültürümüzde yer etmiştir.

    Cemre baharın müjdeleyicisi olarak bilinir ve Arapça “ ateş halinde” kor manasına gelmektedir. 19 Şubat tarihinde havaya düşecek cemre ile birlikte baharın gelişi başlamıştır.

    Kış günlerinin sona ermesi ile birlikte miladi takvimde 15 Şubat’a gelindiğinde artık baharın uyanışı başlar ve havalarda ısınmaya soğuk kırılmaya başlar. Yüz yıllardır süre gelen kültürel bu inanış mevsim geçişlerinin insanlar üzerindeki etkisini göstermektedir.

    İnsanlar mevsim geçişlerini takip ederek cemre mitini ortaya koymuşlar ve baharın gelişini kutlamışlardır.