Çanakkale Savaşı Asker Sayısı

Konusu 'Osmanlı Tarihi' forumundadır ve Beyza tarafından 10 Kasım 2013 başlatılmıştır.

  1. Beyza

    Beyza Moderatör

    Maddeler Halinde Çanakkale Savaşının Askeri Sonuçları

    Çanakkale Cephesi’ndeki deniz ve kara muharebelerine Türkler 310.000, İngilizler 460.000 (yabancı kaynaklara göre bu rakam 410.000’dir.), Fransızlar 79.000 kişilik kuvvetlerle katılmışlar, buna rağmen savaşı Türk ordusu kazanmıştır.

    Çanakkale Savaşı’nın Askeri Sonuçları

    - Çanakkale Muharebelerinde İtilâf kuvvetleri, toplam 180.000 (İngilizler 155.000, Fransızlar 25.000) zayiat vermişlerdir. Türklerin zayiatı ise kara muharebelerinde 57.084, deniz muharebelerinde 179 olmak üzere toplam 57.263 şehit, yaralı, kayıp ve esirlerle hava değişimi, hastaneye gönderilenler ve çeşitli hastalıklardan ölenler olmak üzere 211.000’dir.

    - Birleşik Filo’nun Boğazları geçerek İstanbul’u ele geçirme plânları suya düşmüş ve böylece hükümet çevrelerinde ortaya çıkan ve sonra halka da yansıyan İstanbul’un elden çıkması korkusu silinmiştir.

    - 18 Mart Deniz Zaferi, Gelibolu Yarımadası’nda cereyan eden kara muharebelerinde, Türk askeri için büyük bir moral kaynağı olmuş, Türk ordusunun Balkan Harbi’nde kaybolan itibarını iade etmiştir.

    - Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakarak Almanya’yı kuşatmayı amaçlayan İtilâf devletlerinin planını boşa çıkaran Çanakkale Zaferi, savaşın en az iki yıl daha uzamasına neden olmuştur.

    - Çanakkale Boğazı’nın kapatılması, Rusya’yı müttefiklerinin silah ve cephane yardımından yoksun bırakmış, Almanya’nın doğu cephesi harekatını kolaylaştırmıştır.

    - Çanakkale’de dünyanın en güçlü donanmasına ve en iyi teçhiz edilmiş ordularına karşı elde edilen zafer, Türk milletinin eski kudret ve kuvvetini muhafaza ettiğini, can çekişen bir devlet içinde kahraman bir milletin var olduğunu ortaya koymuştur.

    - Çanakkale Cephesi’nde İngiltere ve Fransa’nın sahip olduğu yarım milyonu aşkın kuvvetin yarısının savaş dışı kalması, savaşın genel seyrini etkilemiştir.

    - Türklerin bu cepheye ayırdıkları 300.000`i aşkın kuvvetin 211.000`inin zayiata uğraması, Türk İstiklâl Harbi’nde insan gücü açısından bir boşluk oluşturmuştur.

    - Çanakkale muharebelerinde on binlerce okumuş ve aydın Türk kaybedilmiş, bu kaybın olumsuz etkileri Türk İstiklâl Harbi’nde ve daha sonra da Cumhuriyet Türkiye’sinde görülmüştür.

    - Çanakkale Zaferinin Türk milletine en büyük armağanı, kuşkusuz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onun askerî dehasını ortaya çıkarmasıdır.

    Kaynak: Ataturkdevrimleri.com.