Ali Ramiteni kimdir

Konusu 'Eğitim Konuları' forumundadır ve Adile tarafından 20 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Adile

    Adile Admin

    Ali Ramiteni kimdir

    Ali Ramiteni Buhara yakınlarındaki Ramiten kasabasında doğdu.
    Ali Ramiteninin Doğum tarihi bilinmemektedir. 1328 (H.728) yılında Harezm şehrinde vefat etti.
    Ali Ramiten'de küçük yaştan îtibaren ilim tahsiline başladı. Akıl ve zekâsının parlaklığı, kavrayış kâbiliyetinin yüksekliği dolayısıyla kısa zamanda ilim yolunda yükseldi. Sonunda herkese ilim saçan, yol gösteren, kalbinden nûr ve hikmet kaynakları fışkıran hazret-i Şeyh Mahmüd-i İncirfagnevî'ye kavuştu. Ali Ramitenî, ondan mânevî yönden çok üstün makamlar elde etti.
    Ardı arkası gelmeyen vilâyet, evliyâlık derecelerine kavuştu.
    Manevî ve maddî ilimlerde kemâl buldu.
    Öyle ki, şaşırmışların sığınağı, doğru yoldan ayrılanların rehberi, hakka dâvet edenlerin büyüklerinden oldu.
    Hace Mahmûd-ı İncirfagnevi Hazretleri, vefâtı yaklaşınca, hilafeti Ali Râmitenî Hazretleri'ne verdi vede bütün talebelerini ona ısmarlayıp, emânet etti.
    Ali Ramiteni Hazretleri Pîr-i Nessâc ve Azîzan isimleri ile şöhret bulmuştur. Kendisi ibâdet ve derslerden sonra boş zamanlarda helâl lokma kazanmak için dokumacılık yapardı.
    Bu sebeple kendisine dokumacıların şeyhi mânâsına Pîr-i Nessâc derlerdi.
    Ali Ramiteni Hazretleri'ne,Azîzân" denmesinin sebebi ise şöyle anlatılır: Bir zaman Ali Ramitenî'nin evinde iki-üç gün yiyecek bir şey bulunmadı. Evdekiler açlık sebebiyle çok üzülüyorlardı.
    Gelen misafire de evde ikrâm edecek bir şey yoktu.
    O sırada Ali Ramiteni Hazretleri'nin talebelerinden yiyecek satan bir genç, pirinç doldurulmuş bir horoz hediye getirdi. "Bu yemeği, sizin ve yakınlarınız için hazırladım.
    Eğer hediyemizi kabûl buyurursanız, bizi memnun edersiniz." diyerek yalvardı. Bu nâzik anda gelen yemekten son derece hoşnud olup, o talebesine iltifatlarda bulundu.
    Bu yemeği, misafirine ikrâm ederek ağırladı.